promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mutasd a testalkatod, az alapján megmondják melyik lesz az a sport, amit imádni fogsz!

Mutasd a testalkatod, az alapján megmondják melyik lesz az a sport, amit imádni fogsz!

Sport & Szabadidő

Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Így, talán könnyebben megy majd a mozgás és a sportot is megszereted.

Azok közé tartozol, akiket ki ver a víz, ha meghallják a sportolás szót? Vagy azok csapatát erősíted, akik imádnak sportolni és ha esik, ha fúj, ők nem hagyják ki az edzést? A sportolást már számtalan téma szerint közelítették meg, de talán most mégis találkozhatsz a cikkben egy-két újdonsággal.

Tudtad, hogy az alapján is be lehet kategorizálni, hogy valaki mit sportoljon, miszerint milyen a testalkata? Pedig, így van. Felejtsük el kicsit a klasszikus gyümölcsöket és társaikat, ha testalkatról van szó (alma, körte, homokóra stb.) , és egy másfajta csoportosításra gondoljunk. Hallottad már azokat a kifejezéseket, hogy ektromorf, mezomorf és endomorf? Nem? Akkor figyelj jól, mert ezek testtípusok!

Ektomorf

Az ektomorf testalkatúak karcsúak, nyúlánkak és vékonyak. Könnyű testalkatuk alkalmassá teszi őket állóképességi versenyekre, például hosszútávfutásra, és esetleg olyan sportágakra, mint a futball vagy a tenisz, ahol a magasságuk hasznos lehet. Az ektomorf testalkatúaknak keskeny a csípőjük és a válluk, végtahjaik hosszúak, röviden, modell alkatok. Az ektomorf alkatú embereknek gyors az anyagcseréjük, csak nehezen híznak, de nehezen izmosodnak is - írja a Healthandfitnesstravel. 

Edzés ektomorf testtípussal
Az ektomorf testalkatú embereknél fontos, hogy minél több erősítő, súlyzós edzést végezzenek, hiszen ezzel tudnak csak hatékonyan izmot építeni. Érdemes fokozatosan egyrenehezebb súlyokkal, de kis ismétlésszámban végezni a gyakorlatokat, és főleg a nagy izomcsoportokra koncentrálni. Edzés terén ajánlatos a súlyzós gyakorlatokat előnyben részesíteniük, emellett pedig olyan sportokkal színesíteni a testmozgásukat, mint a kosárlabdázás és a futás.

Mezomorf

A mezomorf testalkatúak a klasszikus V alakúak, keskeny csípővel és ék alakú testtel. Ez, a minimális testzsírral együtt lehetővé teszi, hogy bármely sportágban élsportolónak jelöltek legyenek, mivel jól reagálnak a kardió- és az ellenállásos edzésre. Továbbá, mivel könnyen híznak vagy fogynak, ez lehetővé teszi számukra, hogy alkalmazkodjanak az adott sportág igényeihez.

A mezomorf típus voltaképpen sportos, arányos, férfiaknál amolyan atléta, nőknél pedig homokóra jellegű testalkat. Mondhatjuk, hogy ez a leginkább vágyott testalkat, hiszen az ilyen embereknek széles a válluk, keskeny a derekuk és a csípőjük, lapos és izmos a hasuk, derekukhoz képest széles a mellkasuk, domború a vádlijuk, ráadásul a testzsírszázalékuk isalacsony, és könnyen izmosodnak. Ha valamivel elégedetlenek magukon, akkor azon kevés erőfeszítéssel tudnak változtatni, hiszen ha kell, akkor a sport segítségével (az ektomorfokkal ellentétben) gyorsan fogynak és gyorsan erősödnek is.

Edzés mezomorf testtípussal
A mezomorf alkattal rendelkezőknek egyaránt be kell építeniük az edzéstervbe a kardioprogramokat és a súlyzós edzéseket, attól függően, mi a céljuk, hiszen amellett, hogy ez egy nagyon szerencsés típus, azért hajlamos lehet a hízásra is. Plusz izomtömeg növeléshez pedig jöhetnek a közepes és nagy súlyok, na meg persze a fehérjedús étrend. Sportok közül nekik való az atlétika, az úszás vagy a különféle harcművészetek.

[[c2]]

Endormorf

Az endomorf testalkatúak körte alakúak, zömökök, alacsonyabbak, némi zsírral a testükön, a felkarjukon és a combjukon. Végtagjaik rövidek, csontozatuk erős, csípőjük széles, anyagcseréjük lassúbb, izomzatuk kevésbé hangsúlyos, több zsírt raktároznak, így elengedhetetlen számukra a mozgás, valamint a helyes táplálkozás, hogy kihozzák az alakjukból a legtöbbet.Ez az alkat sokkal könnyebben tudja növelni az izomtömegét, mint az ektomorfok. Ezért általában a nekik leginkább fekvő sport az erőemelés és a rögbi.

Edzés endomorf testtípussal
Az endomorf testalkatú nőknek és férfiaknak elsősorban arra kell ügyelniük, hogy minél több kalóriát égessenek el az edzés során, ehhez pedig sok, intenzív kardiogyakorlatra lesz szükségük. Fontos, hogy alacsonyabb intenzitású, de hosszan tartó mozgást válasszanak hetente legalább 4-5 alkalommal. Jó hatással lehet rájuk a futás vagy a biciklizés, amellyel remekül egyensúlyba hozható az izomszövet-zsírszövet aránya. Sportok közül jó választás a boksz vagy a birkózás.

Borítókép:  profimedia

Hasonló tartalmak

Galéria - Van képünk hozzá

Színes

Tech & Tudomány

Helyi Hírek

Időjárás