Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Halálbüntetést kaphatnak iráni focisták amiatt, ahogy a vb-mérkőzést megelőzően viselkedtek

Halálbüntetést kaphatnak iráni focisták amiatt, ahogy a vb-mérkőzést megelőzően viselkedtek

Sport & Szabadidő

Halálbüntetést kaphatnak iráni focisták amiatt, ahogy a vb-mérkőzést megelőzően viselkedtek

Sport & Szabadidő

Kazár Zalán Kristóf 19:39

A szemfülesek kiszúrhatták, hogy a hétfő kora délutáni Anglia - Irán mérkőzés előtt az iráni futballisták nem énekelték a himnuszt. Kiderült, mi volt ennek az oka. 

A játékosok némaságának politikai indíttatása volt: Iránban kormányellenes tüntetések zajlanak, a válogatottat pedig megvádolták azzal, hogy az erőszakosan fellépő kormány mellett áll. Azzal, hogy egyes játékosok lehajtották a fejüket, és nem énekelték a himnuszt, kiálltak a tiltakozó nép mellett. Az esemény akkora port kavart az országban, hogy a szerkesztők megszakították Iránban az élő közvetítést. Annak a fényében is sokkoló és bátor tett ez a játékosok részéről, hogy a The Sun információi szerint hazatérésük után börtönre, de akár halálbüntetésre is számíthatnak. A szeptemberi lázadozások következtében egyébként 21 iránit ítéltek halálra.

A himnusz közben a kamera az iráni szurkolókat pásztázta, akiket szemmel láthatóan könnyekig hatott a játékosok gesztusa. Úgy hírlik, az iráni vezetők már napirendre is tűzték a kérdést, hiszen az ő szemükben a focisták cselekedete óriási tiszteletlenségnek bizonyult. A kormányellenes tüntetések következtében egyébként több mint 15 ezer embert börtönöztek be. 

Massoud Setayeshi, az iráni igazságszolgáltatás szóvivője úgy fogalmazott pár napja, hogy kemény büntetést szabhatnak ki arra, akik elutasítják a nemzeti himnuszt. Ezt alátámasztja az a hír is, miszerint hírügynökségek arról is beszámoltak, hogy tíz nappal ezelőtt egy iráni lelkész ima közben arra figyelmeztette a himnuszt nem tisztelő sportolókat, hogy retorzióra számíthatnak.

A mérkőzés könnyed angol sikerrel végződött, 6-2-re verte Gareth Southgate csapata a gyenge ellenfélnek bizonyuló iráni tizenegyet.

Ide kattintva megtekintheted a mérkőzés találatait. 

Borítókép: YouTube.com/BBCNews (screenshot)

Legolvasottabb hírek

Legújabb galéria