promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Fejetlen csirkeként rohangált a pályán a focista, félt, hogy labdához kell érnie
Borítókép:  Profimedia
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Sorozatban hazudott, hogy Premier League-játékos lehessen, és ez össze is jött neki.

A szenegáli születésű Ali Dia 31 évesen teljesítette élete nagy álmát, focista lehetett egy angol első osztályú csapatnál. Mindez 1996-ban történt, és apró szépséghiba, hogy a játékos csúnyán átverte a Southampton edzőjét, így kerülhetett be a Premier League-be.

Alit azóta is minden idők legrosszabb focistájaként tartják számon, pedig mindössze egy mérkőzésen kapott szerepet, akkor is csereként, a mindössze

egy hónapra szóló szerződését pedig 14 nap után felbontották.

A dörzsölt fiatalember azt állította magáról, hogy az előző évben Aranylabdát nyert, libériai George Weah kuzinja, amivel el tudta oszlatni Graeme Souness edző gyanúját. A Southampton abban a szezonban mindössze egy ponttal kerülte el a kiesést, tehát nem volt túl acélos csapat, így eleinte örömmel látták a megváltónak tartott csatárt.

1996. november 23-ig nem is volt különösebb gond, akkor viszont lesérült Matt Le Tissier, a gárda sztárja, ezért a Leeds United ellen Alit vetették be, hogy ontsa a gólokat. A fellépés ikonikussá vált, és máig emlegetik (elrettentő példaként) a szigetországi szurkolók.

Ali képességeiről mindent elárul, hogy az előző évben, 1995-ben három csapatnál is megfordult, a FinnPa, a PK-35 és a VfB Lübeck gárdájánál összesen 10 mérkőzést teljesített. Southamptonba a Blyth Spartanstól érkezett, ahol egy meccsen léphetett pályára.

Azért nyílt meg előtte a Premier League kapuja, mivel a játékos azt hazudta, hogy korábban együtt szerepelt rokonával, az aranylabdás Weah-val a Paris Saint-Germain csapatában. Aztán kereken negyed századdal ezelőtt elérkezett az igazság pillanata.

Az edzéseken úgy-ahogy teljesítő Alit a csatárhiánnyal küszködő Souness edző kénytelen volt pályára küldeni a Leeds ellen, és ekkor elszabadult a pokol. A focista nagyjából egy órát kapott a bizonyításra, de így is legendává vált.

„Olyan volt, mint egy fejetlen csirke. Az volt a legviccesebb az egészben, hogy mindig oda futott, ahol a labda nem volt. Utólag úgy gondolom, hogy tudatosan próbálta elkerülni. Tudta, hogy ha nem ér labdához, akkor nem derül ki róla, milyen rossz”

– idézte fel a tragikomikus szereplést Le Tissier, akinek a sérülése miatt a szenegáli srác váratlan lehetőséget kapott. Souness edző később azzal védekezett, hogy négy sérült csatára volt, így nem maradt más választása, mint Alit beállítani.

A focista a pályára lépése után kereken fél óráig labdához sem ért, a csapattagok és a nézők legnagyobb megrökönyödésére. Öt perccel a meccs vége előtt aztán le is cserélték a pocsék cserét, ráadásul a Southampton is kikapott 0:2-re.

Ali két hét alatt 2000 fontot keresett, vagyis nem járt rosszul a partizánakciójával. Pár évvel ezelőtt elárulta, hogy Weah-t nem igazán ismerte, és a PSG-nek is csupán a tartalékcsapatában játszogatott, de még 1986 és 1988 között, vagyis 8 évvel az angliai bemutatkozása és leszereplése előtt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás