promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes jóslat: ez lesz a Magyarország - Franciaország meccs végeredménye egy tudós szerint - tuti, hogy nem akarod tudni!
Borítókép:  Profimedia
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az adatmágus az összes Európa-bajnoki mérkőzésnek megjövendölte az eredményét. Nézzük, mennyi jóslata jött be eddig!

Sijmen van der Willik vezető adatelemző az Isatis Business Solutions-nél, és az Európa-bajnokság kapcsán megpróbálta a múlt számaiból kikövetkeztetni a jövőt. Az adattudós elképesztően sok meccseredményt vitt fel egy rendszerbe, amely a végén kidobott neki eredményeket.

A számításának az alapja az, hogy a foci alapvetően nem változik, így a korábbi eredmények és teljesítmények, a világversenyt megelőző viadalok számaiból (eredményekből, csapatok közötti különbségekből) kikövetkeztethetőek mintázatok, illetve az is,

hogy a FIFA-világranglistán elfoglalt hely jó mutatója egy ország teljesítményének.

Van der Willik hőtérképre is rávitte az eddigi világversenyek eredményeit, amelyből látszódott, hogy mely eredmények a leggyakoribbak. A táblázat itt elérhető, amúgy nem árulunk el nagy titkot, ha leírjuk, hogy az 1:0 (0:1), 1:1, 2:1 (1:2), 2:0 (0:2) eredmények a leggyakoribbak, az összes eredmény 70 százalékai.

Az adátmágus ezeket a statisztikákat osztja ki újra egy kicsit összetettebb számolgatás keretében az Európa-bajnoki meccsekre, fiygelembe véve a csapatok közötti különbségeket is, így kaphatjuk meg előrejelzését.

Hogy az eddigi 18 mérkőzésből mennyire jött be jól a tipp a számolás és az elmélet után? 18-ból 10 meccsnek jól találta el a végkimenetelét Sijmen van der Willik, többek között a magyar-portugál összecsapás esetén is jól jöttek ki a számai.

A Magyarország - Franciaország meccsre 0:2-t tippel az adattudós.

Legutóbb nemzetközi porondon 1978-ban egy világbajnoki mérkőzésen csaptunk össze a franciákkal, akkor 3-1-re kaptunk ki.

(via Towards Data Science)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás