promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Íme öt olyan gól, amely megváltoztatta a focitörténelmet
Borítókép:  DAVID INDERLIED / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Vannak olyan gólokat, amelyek pozitív vagy negatív irányban alakították a focitörténelmet. Ezekből mutatunk most ötöt!

Az angol nyelvben „ghost goal”-ként írják le azokat a gólokat, amelyeket a játékvezető tévesen adott vagy nem adott meg. Az ilyen jellegű, egyúttal a focitörténelmet befolyásoló találatokat gyűjtötte össze Facebook-odalán a Soccer Stories.

Az első.

Az 1966-os világbajnoki döntő sokáig emlékezetes marad. A rendes játékidő 2-2-vel zárult, jöhetett tehát a hosszabbítás. A 101. percben pedig egy olyan gól esett, amely máig szolgáltathat vitatémát: egy jobbról érkező beadás után Geoff Hurst kezelte le a labdát, majd lövése a felsőkapufáról – első ránézésre – pontosan a gólvonalra vágódott le, a játékvezető a partjelzőre hagyatkozott, aki úgy látta, a játékszer teljes terjedelmével áthaladt a gólvonalon.

Ezzel a találattal 3-2-re alakította Anglia az állást, s egy újabb, a 120. percben szerzett Hurst  találattal végül 4-2-re nyerte a ’66-os vb-döntőt.

A második.

Szintén világbajnokság, de ezúttal a 2010-es, dél-afrikai torna. A tizenhat között találkozott egymással Anglia és Németország. (A történelem ismétli önmagát?) A 39. percben már 2-1-re vezettek a németek, amikor Frank Lampard emelte át Neuert. A labda a lassítást követően jól láthatóan áthaladt a gólvonalon, a játékvezető azonban egyértelműen jelezte: Lampard lövése nem gól.

Végül Németország 4-1-re győzött, s jutott tovább a következő körbe.

A harmadik.

Tizenöt évvel ezelőtt, 2005 májusában a Liverpool hazai pályán fogadta a Chelsea-t a Bajnokok Ligája elődöntőjének visszavágóján. A Pool 1-0-ra nyert Luis Garcia góljával – egy olyan találattal, amelyről sokadik visszanézésre is nehezen eldönthető, hogy bent volt-e avagy sem.

A mérkőzést követően a Chelsea edzője, José Mourinho a találatot „ghost goal”-ként jellemezte, ezzel utalva arra, hogy olyan a játékvezető tévesen ítélt gólt.

A negyedik.

A Serie A 2011/2012-es szezonjának 25. fordulójában a Milan fogadta a Juventus. Mindkét együttes az olasz bajnoki címért harcolt. A hazai együttes már 1-0-ra vezetett, amikor a 25. percben Mutari újabb gól szerzett. Legalábbis a Mian játékosok már örültek a 2-0-s vezetésnek, miközben meglepődve figyelték, hogy a játékvezető nem ítélt gólt.

A mérkőzés vége 1-1. A Juventus pedig később bajnoki címet ünnepelhetett.

Az ötödik.

A Premier League 2019/2020-as szezonjában az Aston Villa a bentmaradásért harcolt, s a Sheffield Unitedet fogadta a 28. fordulóban. A vendég csapat egy pontrúgás után gólt szerzett, a Sheffield labdarúgók örültek, pedig nem kellett volna, hiába látszott egyértelműen a lassítás után, hogy a labda teljes terjedelmével áthaladt a gólvonalon, a játékvezető mégsem mutatott a kezdőpont felé. A mérkőzés végül 0-0-s döntetlennel zárult, s ez az egy pont is kellett ahhoz, hogy a Villa megőrizz PL-tagságát.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás