promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Még mindig Nadal a salakkirály – érdekességek a Roland Garrosról
Borítókép:  Thomas SAMSON / AFP
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ha salakról van szó, akkor úgy tűnik Rafael Nadalnak még mindig nincs ellenfele, íme pár sztori a 2020-as Roland Garrosról.

1) Álomdöntő? Rafael Nadal akár jó formában van, akár nem, ha salakpályás tornáról van szó, akkor még a változó körülmények sem tudják megállítani – általában. Most is ez történt, hiszen úgy rendezték meg a 2020-as Roland Garrost, hogy már az is nagy szónak számított, hogy az idei évtől behúzható volt a tető a centerpálya felett, amire szükség is volt, mert ezt a tornát nem véletlenül rendezik nyáron. A párizsi ősz elég nyirkos és szeles tud lenni, márpedig ezek nem túl ideálisak a teniszhez.

A spanyol klasszis ennek hangot is adott még a torna előtt, panaszkodott ő a labdákra is, de aki tud, az tud. Nadal pedig még mindig a salakos meccsek igazi királya, simán eljutott a fináléig, ahol Novak Djokovic lett az ellenfele. A férfiaknál tehát egy igazi álomdöntő jött össze, ám a meccs képe már mást mutatott. A szerbnek gyakorlatilag esélye sem volt, az utolsó szettben tudott egyedül lépést tartani ellenfelével. Ennek ellenére Rafael Nadal három szettben nyerni tudott, amivel már 13. sikerét érte el a Roland Garroson.

Mindez már csak azért is igazán érdekes, mert ezek a körülmények – a salakot kivéve – általában Djokovicnak fekszenek jobban.

2) A számok nem hazudnak: kikerült a közösségi médiában egy nagyon érdekes poszt a Nadal-féle győzelem kapcsán. A teniszcsillagot a Real Madrid is éltette, miután a legendás labdarúgó csapat is elérte a 13-as számot. Másnak ez lehet szerencsétlenséget jelent, ha babonás, ám a Real ennyiszer nyerte meg a BL-t, csak úgy, mint Rafa a Garrost, a játékosról pedig tudni kell, hogy már 17 éve a klub hatalmas rajongója, illetve nagykövete.

A másik számadat, amit mindenképpen ki kell emelni, az az összesített Grand Slam-győzelmeké, Nadal ugyanis már 20 sikernél tart, csak úgy, mint Roger Federer – jelenleg ketten vezetik ezt a rangsort.

3) Generációváltás: Sofia Kenin és Iga Świątek vívták a női egyes döntőjét, amiből utóbbi került ki győztesen. A lengyel lány 19 évesen szerezte meg első Grand Slam-győzelmét, ráadásul nagyon simán nyert két szettben 6-4, 6-1-re. Hazájában ő az első, aki nyerni tudott a Garroson és még többet ér úgy a győzelme, hogy a döntőbeli ellenfele már nyert korábban Grand Slamet. Mindez nem olyan régen történt, az amerikai Kenin idén januárban diadalmaskodott az Australian Openen.

Ha megnézzük, hogy még ő is csak 21 éves és az idei US Open-győztes Naomi Osaka is csak 22 esztendős, akkor látszik, hogy egyre lépdel felfelé egy új generáció. A kérdés ilyenkor persze mindig az, hogy mennyire tudnak ezek a játékosok stabilan az élmezőnyben maradni, de Osaka már megvetette a lábát ott és úgy néz ki, hogy Kenin részéről sem kell az ellenkezőjétől tartani. Ami Świąteket illeti, nála még most vannak kérdőjelek, természetesen fejlődnie kell, mert riválisokból nem lesz hiány. Az elmúlt nyolc Grand Slamből csak egyszer nyert 25 év feletti, őt Simona Halepnek hívják.

Ha pedig már Osaka, a japán lány reakciója Świątek győzelme után magáért beszél.

4) Magyar sikerek: az első hét abszolút a férfi teniszezőinkről szólt. Balázs Attila továbbjutása is fantasztikus dolog volt, Fucsovics Márton pedig egészen a nyolcaddöntőig menetelt, ahol az orosz Andrey Rublev állította meg. A nyíregyházi születésű teniszező ezzel beállította az eddigi legjobb Grand Slam-eredményét: ugyanis a 4. körnél tovább még sosem jutott, mindenesetre ezzel a világranglistán is előre lépett, a 63. pozícióból az 50. helyre került.

A torna végén már Babos Tímeáért izgulhattunk női párosban, ahol társával, a francia Kristina Mladenoviccsal végül megszerezték a trófeát, ezzel pedig a címüket is megvédték. Érdekesség velük kapcsolatban, hogy ez már a harmadik ilyen sikerük volt, hiszen idén januárban az Australian Opent is ők nyerték, továbbá az elődöntőben azt a Nicole Melichart-Iga Świątek kettőst győzték le, amelynek utóbbi tagja lett a női egyes győztese.

Babosék a fináléban az Alexa Guarachi-Desirae Krawczyk chilei-amerikai párost verték meg 6-4, 7-5 arányban.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás