promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Győzött a válogatott Bulgáriában, már csak egy lépésre az Európa-bajnokság
Borítókép:  NIKOLAY DOYCHINOV / AFP
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A magyar labdarúgó-válogatott 3-1-re legyőzte Bulgáriát Európa-bajnoki-pótselejtezőn, Szófiában. Ez azt jelenti, hogy a magyar együttes november 12-én a Romániát legyőző Izlanddal játszik Budapesten, a Puskás Arénában az Eb-részvételért.

Az év mérkőzése. Ilyen és ehhez hasonló jelzőket lehetett olvasni a Bulgária-Magyarország Európa-bajnoki-pótselejtező mérkőzés előtt. (Annyi pontosítást talán érdemes tenni, hogy ez a meccs arról döntött, megmérkőzünk-e a Románia-Izland győztesével Budapesten az Eb-részvételért.) De tény: kiemelten fontos mérkőzésre utazott el a magyar csapat Szófiába, a Bulgária elleni találkozóra. Az ellenfélről a szövetségi kapitánya, Marco Rossi elárulta, „harcos csapat, amely sosem adja fel, és több kerettagjuk egyénileg is remek teljesítményre képes." A teljesség kedvéért érdemes hozzátenni: mindkét oldalon akadtak bőven hiányzók. Magyar oldalon Szoboszlai Dominik kiesése okozta a problémát.

A magyar csapat olasz szakvezetője nem változtatott az általa kedvelt, s Törökország, illetve Oroszország ellen alapvetően jól működő, 3-5-2-es, 5-3-2-es játékrendszerén, ahogy együttesén sem változtatott jelentősen, sőt. Mindössze annyi történt, hogy a kiesó Szoboszlai helyett Kalmár játszott abból a csapatból, amely pályára lépett Sivasban, Törökországban.

Az első percekben kapkodó, rohanó, pontatlan passzokkal tarkított játék volt látható. A bolgár csapat már ellenfele tizenhatosánál letámadott, de ilyenkor Gulácsi hosszan felívelt labdával kereste Szalait. A Mainz támadója azonban alig-alig nyert párharcot. Az első tizenötperc csapongó játéka után az látszott: Bulgária labdaszerzésre és gyors ellentámadásokra, ellenfele mögött nyíló üres területekre várt.

Hiába vezetett azonban több veszélyes támadást is a hazai együttes, 45 perc után magyar vezetéssel mentek öltözőbe a csapatok. A 17. percben egy szöglet után talált be az RB Leipzig hátvédje. Igaz, könnyen lehetett volna döntetlen is az állás, de Gulácsi Péterszer kétszer bravúrra védett.

A második félidő szinte még el sem kezdődött, de már 2-0-ra vezetett a magyar válogatott: Kalmár szabadrúgása pattant meg a sorfalon, majd csorgott a labda a hálóba. Majd jött az 55. perc, s egy Marciniak játékvezető által befújt büntető. De még mielőtt elvégezték volna a bolgárok a tizenegyesrúgást, a videóbírózás után kiderült, Lang Ádám még a tizenhatoson kívül szabálytalankodott, így szabadrúgással jöhetett Bulgária, amit Karageren az égbe lőtt.

Ami nem jött össze bolgár, az összejött a magyar oldalon: Hangya volt harcos a bal oldalon a 75. percben, középre tett labdáját pedig Nikolics fejelte be a hálóba. A szépítés azért sikerült Bulgáriának: Yomov alakította ki a magyar szempontból 3-1-es végeredményt.

Magyarország tehát 3-1-re nyert Bulgáriában, ez pedig azt jelenti, hogy majd a Romániát 2-1-re legyőző Izlanddal játszik Budapesten, a Puskás Arénában az Európa-bajnoki részvételért.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás