promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Dühből ütött Djokovic, kizárták a US Openről - videó
Borítókép:  AL BELLO / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Novak Djokovic a nyakán talált el egy vonalbírót, aki össze is esett. Végül le kellett léptetni a világelsőt.

Óriási meglepetés, és óriási pech: a New Yorkban zajló US Open férfi egyesének negyedik fordulójában leléptették Novak Djokovicot, akit a torna legnagyobb esélyesének tartottak.

A szerb Pablo Carreno Busta ellen játszott. Mindketten szépen hozták az adogatásaikat, de aztán a spanyol brékelt, és 6-5-nél adogathatott volna az első szettért. Djokovicban már amúgy is óriási feszültség volt, és dühből hátraütött egy labdát. Szándékosnak láthatóan nem nevezhető, de ettől még meggondolatlan cselekedett volt, ami balul is sült el, mivel csúnyán nyakon talált vele egy vonalbírót.

Djokovic gyakorlatilag az elütés pillanatában érzékeli, hogy a labdája nagyon rossz helyre fog menni, majd gyorsan oda is ment segíteni. A vonalbíró rosszul lett, kapkodta a levegőt egy jó ideig a földön, de aztán el tudta hagyni a pályát az ápolás után.

A szabályok értelmében itt már benne volt a levegőben, hogy a világelsőt a veszélyes ütése miatt le fogják léptetni. Aki a labdameneten kívül a mozdulatsorával szándékosan veszélyezteti az ellenfél, a bírák, vagy a közönség épségét, azt nincs mese, azonnal kizárják. A szerb van, amikor bedühödik, például anno az egyik meccsen hátra is dobta az ütőjét, amivel majdnem eltalált egy labdaszedőt. Akkor nem lett belőle semmi, pedig a kommentátorok rögtön megjegyezték, hogy ezért ki is lehetne zárni.

Talán ha csak lábon találja a vonalbírót, akkor nem lett volna belőle ilyen erős szankció. Sokáig ment a diskurzus a főbíróval, aki nagyon jól tudta, ha nem léptetik le Djokovicot, és hagyják folytatni a mérkőzést, azzal fittyet hánynak a szabályokra, és nagy felháborodást is váltanak ki vele.

A világelső veszélyeztetett, dühből, szándékosan, amiből komolyabb baj is lehetett volna. Az ütés persze ártatlannak néz ki, és iszonyatosan peches is, de a szabály az szabály, ami a világelsőre ugyanúgy vonatkozik, mint az ATP-ranglista utolsó helyezettjére.

Djokovic akárhogy bizonygatta az igazát, a bíró a supervisorral egyetemben hajthatatlannak bizonyult, és kizárták a szerbet, így a spanyol Pablo Carreno Busta jutott tovább.

Nadal és Federer nélkül Novak Djokovic volt a US Open legnagyobb esélyese, de így egy jóval kisebb név húzhat be magának egy Grand Slam-győzelmet. Biztosan friss bajnokot avatnak, mivel Murray és Cilic kiesett, Wawrinka nem indult, míg Del Potro Federerhez hasonlóan sérült.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás