promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
„Nem lehet mindenkiből Messi, Ronaldo, Zámbó, Détári vagy Ebedli”
Borítókép:  ATTILA KISBENEDEK / AFP
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Pintér Attila már két éve, hogy nem irányított sem felnőtt-, sem utánpótlás-csapatot. A magyar edző azonban nem pihent: kidolgozta saját, utánpótlás-nevelésről szóló szakmai anyagát.

Pintér Attila neve sokak számára lehet ismerős, akik követik a magyar futballt. A szakember játékosként és edzőként is megfordult a Győrnél és a Ferencvárosnál. És mindkét csapat vezetőedzőjeként bajnoki címet ünnepelhetett. Pintér legutóbb a Pukás Akadémia együttesét irányította, ahonnan 2018 júniusában eljött, azóta pedig nem dolgozott sem utánpótlás-, sem felnőttcsapatnál.

A napokban azonban jelezte, hogy nem töltötte pihenését tétlenül: 

saját, hazai utánpótlás-nevelésről szóló szakmai anyagát dolgozta ki, tökéletesítgette.

Erről a koncepcióról beszélgetett a szakemberrel az utanpotlassport.hu. Az interjúben Pintér elárulta: mindössze azt szeretné látni, hogy a magyar labdarúgás elindul a nemzetközi szint felé.

„Többéves edzői tapasztalatomat osztom meg, azokra az alapvető elemekre koncentrálva, amelyeket az utánpótlásban kellene megtanítani. Folyamatosan figyelemmel kísértem a helyzetet, majd látva hogy nem javul, elkezdtem kidolgozni az anyagot”

– fogalmazott a portálnak Pintér. S, hogy mire gondol a Fradi korábbi trénere:

  • az alapképzés átgondolására;
  • pozitív agresszivitás elültetése a fiatalokban;
  • sikeres átmenet az utánpótláskorból a felnőttkorba;
  • különbséget kell tenni a korcsoportok között;
  • a gyerekeket a megfelelő korosztályokban nyomás alatt kell játszatni.

„Nem lehet mindenkiből Messi, Ronaldo, Zámbó, Détári vagy Ebedli, de jó csapatjátékos igen, és így is sokat elérhet. Ugyanakkor nem biztos, hogy ha valaki gyerekként kiugróan tehetséges, a későbbiekben jó csapatemberré válik”

– mondta Pintér. 

Úgy látja, hogy

„egy év kellene ahhoz, hogy a klubokban beálljon egy megfelelő rendszer, és utána kettő-négy év alatt simán utolérhető lenne a környező országok utánpótlás-nevelése”.

Pintér azt mondja, hogy az a baj a hazai utánpótlásban dolgozó szakemberekkel, hogy „edzők többsége nem neveli a gyereket kellő alázatra, ami nem csoda, mert az belőlük is hiányzik”.

„Mást és másképpen kellene csinálni. A kiválasztással kezdődik minden, ha azt elrontjuk, lehet bármilyen jó a képzés, nem lesznek minőségi játékosaink. Kérdezem én: meghatározták bárhol is, hogy a magyar utánpótlásban milyen kritérium alapján kell kiválasztani a gyerekeket? Tudniillik, ha kiválasztottam egy gyereket, attól fogva felelősséggel tartozom a szülőnek. És ki a hibás, ha a srác nem teljesedik ki? Természetesen az edző…”

– tette hozzá.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás