promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kizárták a Kárász Anna, Kozák Danuta párost a szegedi kajak-kenu vb-ről!

Kizárták a Kárász Anna, Kozák Danuta párost a szegedi kajak-kenu vb-ről!

Sport & Szabadidő

Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Csütörtökön rendezték az 500 méter előfutamát a szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, ám a Kárász Anna, Kozák Danuta kajakpárost kizárták a további küzdelmekből. Így a magyar csapat ebben a számban nem tud tokiói kvótát szerezni a vb-n.

[[adv]]

A magyar szövetség tájékoztatása szerint Kozákék hajója mintegy 80 dekával kevesebb volt, mint azt a szabály megengedi. A magyar stáb is elvégzett egy ellenőrző mérést, amelyen ugyanez az eredmény született. Így hiába nyerte meg a duó a saját előfutamát, utólag diszkvalifikálták a párost.

„Ennél rosszabb hírt nem is kaphattunk volna, hidegzuhanyként ért minket. Az egység edzője, Somogyi Béla a verseny előtti napon és a verseny napján is +lecsekkolta+ a hajó súlyát, amely 18,05 kg volt. A verseny után ez a szám 17,20 volt. Mindkét mérleg 17,20-at mutatott, nem tudjuk, hogy mi történhetett. Béla nagyon precízen meg szokta csinálni ezeket a műveleteket, mindig minden rendben szokott lenni. Egyszerűen felfoghatatlan, ami történt. Nyolcvan dekát nem lehet elnézni. Jelenleg nem találok magyarázatot”

– mondta a távirati iroda jelentése szerint Hüttner Csaba szövetségi kapitány, aki elárulta, hogy a bíróknak igazuk volt, a szabály, az szabály, minden más egységet kizártak volna hasonló vétségért. Hüttner azt is hozzátette, hogy tárgyaltak a versenybírókkal:

„Természetesen mindent megpróbáltunk, hogy a két lány folytathassa a hazai világbajnokságon, de igazat kell adnunk nekik abban, hogy ha minket most visszatennének a középfutamba, annak hosszú távú következményei lennének, és kérdésessé válna a bírók szerepe. A legfontosabb a szabályok betartása.”

A szakvezetés a maximális számú, hat kvóta megszerzését tűzte ki célul a női kajak szakágban, s erre még mindig megvan a lehetőség. Az 500 méteres négyes négyet, Kozák egyesben és a 200 egyesben érdekelt Lucz Dóra egyet-egyet gyűjthet. A szövetségi kapitány elmondta, hogy biztos abban, hogy meglesz a hat kvóta, ha nem Szegeden, akkor a jövő évi pótkvalifikáción.

A szegedi Kárász csak ebben a számban versenyezett a vb-n, míg az ötszörös olimpiai bajnok Kozák még 500 egyesben lesz érdekelt, amelyben szintén címvédő.

Borítókép:  AFP

Hasonló tartalmak

Galéria - Van képünk hozzá

Színes

Tech & Tudomány

Helyi Hírek

Időjárás