promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az adidas elvesztette márkajelét
Borítókép:  AFP/Christof Stache
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az adidas márkajele világszerte ismert, a minőséget értjük alatta. Illetve értettük eddig, szerdától ugyanis uniós ítélet mondja ki, hogy a három csík többé nem a német ruházati cég saját védjegye.

Az idén 94 éves adidas Európa legnagyobb, a világ második legnagyobb sportruházati cége, a háromcsíkos védjegy mindenki számára egyet jelent a minőséggel. A Bayern Münchentől a Juventuson, Messin és Andy Murray-n keresztül különböző NBA-csapatokon és válogatottakon át ezernyi sportolón, klubon, csapaton virított a logó. Mostantól viszont a márkajelet nem feltétlenül eddigi tulajdonosához fogják kötni. A Deutsche Welle online kiadása azt írja, az Európai Unió törvényszéke szerdai döntésében kimondta, eltörölte a védjegy kizárólagos használatát, vagyis mostantól ha meglátjuk a márkajelet, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy adidas terméket látunk.

Az adidas megalakulása után 28 évvel, 1952-ben vásárolta meg a háromcsíkos védjegyet a finn Karhu Sportstól – mai áron nagyjából 1600 eurót fizetett érte. A márkajelet bejegyezték: a termékeken három párhuzamos, egymástól azonos távolságra lévő csíknak kellett szerepelnie, melyet bármilyen irányból lehetett szerepeltetni a ruhákon, cipőkön. Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) elfogadta a bejegyzési kérelmet.

2016-ban egy belga cég, a Shoe Branding Europe BVBA megtámadta a döntést, arra hivatkozva, hogy az adidas ezzel a logóval nem tudott az EU összes országában „megkülönböztető képességet” szerezni. Az EUIPO elfogadta a belgák érvelését, s törölte a bejegyzett védjegyek listájáról az adidas három csíkját, ám a német cég megtámadta a döntést.

Az adidas uniós törvényszékhez fordult, mely azonban szerdán a szellemi tulajdoni hivatalnak adott igazat.

Az indoklás szerint az adidas csíkjai nem szabályosan ismétlődő elemek sora, vagyis szigorú értelemben vett mintavédjegy. Ezért innentől nem számít a cég márkajelének.

Az adidasnak még van egy dobása, az Európai Bírósághoz fordulhat, mely az EU legfelsőbb igazságügyi fóruma. Két hónapja van a fellebbezés beadására.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás