promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rossi is támogatja az egykori második számú magyar kupasorozat felélesztését
Borítókép:  WILLIAM VOLCOV / BRAZIL PHOTO PRESS / A képen a jelenlegi Corinthian Casuals látható egy brazíliai tornán.
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Nyáron jön az első Egri Erbstein nemzetközi amatőr futballtorna és az első magyarországi vakfoci döntő. Főszerepben a BAK és a Magyar Paralimpiai Bizottság. A cél adott: feléleszteni a hagyományokat.

A Budapesti Atlétikai Klub neve elsőre talán keveseknek mond valamit. Pedig a magyar futball hajnalának meghatározó együttese volt: 1900-ban jött létre, amatőr alapokon, mert akkoriban az MTK nem akart futball szakosztályt alapítani. A magyar bajnokságnak sokáig jeles tagja volt, de hanyatlásnak indult, s 1947-ben megszűnt. Legutóbb például azzal tűnt fel, hogy a Duran Duran együttes slágerét választotta indulójául.

Most ennél fontosabb esemény sajtótájékoztatóját tartotta a BAK, illetve a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB). Ezen a nyáron ugyanis megrendezik az Egri Erbstein nemzetközi amatőr futballtornát és az első magyarországi vakfoci döntőt. Egy integrált eseményről van szó: egy kereten belül találkozik az amatőr és a látássérült futball. A nemzetközi torna Budapesten lesz június 14-16. között a Budapesti Atlétikai Klub, a Corinthian-Casuals FC, a Testvériség és a BEAC részvételével.

Érdemes tudni, az Egri Erbstein (ezúttal négycsapatos) labdarúgótorna az egykor második számú magyar kupasorozatnak számító Corinthian-díj feltámasztását szolgálja, és a 70 éve elhunyt Egri Erbstein Ernő világhírű edzőnek állít emléket. (Arról pedig, hogy kicsoda a zsidó származású, sokak által zseninek tartott, s a Grande Torino edzőjeként is dolgozó szakember alább olvashat.)

Mint az eseményen Molnár Bertalan, a Budapesti Atlétikai Klub elnöke elmondta, a cél nem egyszeri torna létrehozása. Mindez csak az első lépés, ugyanakkor már most „egy tető" alá hozták az amatőr és látássérült futballt. A BAK továbbá szoros kapcsolatban áll azzal a Corinthian-Casuals FC-vel, amely nyugodtan tekinthető az angol amatőr labdarúgás mintacsapatának. A klub az 1882-ben alapított Corinthian és az 1883-as létrejött Casualsből állt össze 1939-ben. A BAK és a Corinthian-Casuals nem csak egyszeri tornát tervez. Sokkal inkább egy olyan európai mértéket öltő tornában gondolkodnak, amely összehozza, összefogja az amatőr közeget.

A sajtótájékoztatón részt vett Marco Rossi is. A magyar válogatott szövetségi kapitánya fontosnak tartja a kezdeményezést, hiszen úgy véli, a futball nemcsak a profik körében fontos és népszerű, hanem ugyanolyan kiemelkedő jelentőséggel bír az amatőrök és a látássérültek számára. Kiemelte, családja nemcsak Torino szurkoló volt, de nagypapája sokat mesélt neki Egri Erbstein Ernőről, ahogy a Budapest Honvédról és az Aranycsapatról is.

Azt pedig már Troznai-Nagy Hunor Attila, a Látássérültek Szabadidős Sportegyesületének elnöke jegyezte meg viccesen, hogy egy anekdota szerint Puskás Ferenc egyszer csukott szemmel lőtt be egy tizenegyes, míg ők egész meccsen le sem veszik a szemfedőt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás