promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Super Bowl: a meccs egyetlen touchdownjával nyert a New England
Borítókép:  Twitter/ESPN Stats
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Elkapás és puntrekord az amerikai futball nagydöntőjében. Tom Brady az NFL-történetének első hatszoros Super Bowl-győztese. 

1967 óta rendezik meg a Super Bowlt, nem nehéz ez alapján kiszámolni, hogy ez volt az LIII. nagydöntő. Azért római számmal írjuk, mert így szokás Amerikában.

Ez a legnézettebb sportesemény, ami azért elég nagy szó: többen nézik, mint mondjuk egy világbajnoki döntőt fociban. A New England Patriots sorozatban harmadszor jutott el a sorozat döntőjébe, ötszörös Super Bowl-győztes csapatról van szó. Az ellenfél a Los Angeles Rams volt, mely a 2000-es évek környékén volt a csúcson, egyetlen SB-trófeáját 1999-ben nyerte. 2001-ben épp a New England ellen csapott össze a nagydöntőben.

Érdekesség, hogy a fináléban soha nem játszott még egy csapatban egypetéjű ikerpár, Devin és Jason McCourty a New England színeiben volt most az úttörő.

A Super Bowlt az Atlanta Falcons új arénájában rendezték, melyre 1,6 milliárd dollárt (nem elírás) költött a csapat tulaja. A Mercedes Benz Stadion előtti órási sólyom szobrot egy magyar tervező, Szőke Gábor Miklós álmodta meg.

A fél világ erre a meccsre vágyott a helyszínen, olyan volt és jelenlegi klasszis futballisták is, mint a Patriots-mezbe öltözött Harry Kane Tottenham-csatár, és a brazil világbajnok, aranylabdás Kaká. Vagy épp a több hónapos eltiltását töltő Conor McGregor.

A 41 éves, ötszörös Bowl-győztes Tom Brady rögtön egy labdaeladással kezdett a fináléban, ilyet ő még nem élt át.

A Rams nem tudott pontot csinálni belőle. Mi több, a Patriots az első mezőnyrúgásával sem tudott élni. Ám a los angelesiek támadósora sem csillogott, így a punterek folyamatosan foglalkoztatva voltak. Bradyt több alkalommal is földbe döngölte a Rams védekező sora az első negyedben.

Az elmúlt 18 Super Bowl közül az idei mindössze az ötödik volt, melyben pont nélkül zárult az első negyed.

Aztán Jared Goff is majdnem megcsinálta ugyanazt, mint Brady: a második negyed elején kis híján interception lett a vége a Rams-irányító rossz passzának. Goff akár a fia is lehetne Bradynek, 17 évvel fiatalabb nála. A két döntős sorra követte el a hibákat – tőle szokatlan módon. Az első mezőnygólt a korábban hibázó Gostkowski hozta össze 42 yardról.

Rob Gronkowskit eközben ápolni kellett, ami a Patriots-stábban idézett elő frászt. A világ egyik legjobb tight endje Jay Novacekkel karöltve jegyezte a Super Bowlok történetének legtöbb elkapását, szám szerint tizennyolcat. Pótolhatatlannak tűnt volna a hiánya. Julian Edelman kaparta így össze a first és second down-ok egy részét. A szokásos olajozottsággal működött Bradyvel a játékkapcsolata. Hétfő hajnalra ő lett az első amerikai futball játékos, aki 7 elkapásig és 75 megtett yardig jutott egy félidő alatt.

Ennek ellenére a New England olyan messze volt egy touchdowntól, mint Győzike a diplomától. A Rams talán még ennél is messzebb: egy félidő alatt két first downig jutottak mindössze – a Patriots 12-jével szemben. Még a mezőnykísérlet is távolinak tűnt, a Los Angeles egyértelműen arra apellált, hogy masszív védekezéssel próbálja valahogy bedarálni esélyesebbnek tűnő ellenfelét. A megtett yardok aránya 195-57 volt a New England javára, de az eredmény továbbra is csak 0-3 volt a javukra.

A Rams-szel az elmúlt 36 mérkőzésén először fordult elő, hogy nem tudott pontot szerezni, 53 év alatt a Los Angeles-i volt a hatodik csapat ilyen mérleggel. A Patriots a harmadik csapat az NFL történetében, mely képes volt az első két egyedben nulla ponton tartani ellenfelét a Super Bowl során. Az 1973-as Miami Dolphins és a 2000-es Baltimore Ravens tudott még ilyet.

A halftime showt a Maroon 5, Tavis Scott és Big Boi volt hivatott élettel megtölteni. A fiúbanda romatikusba hajló fellépését Tavis Scott pörgette fel egy kis hip-hoppal, színpadi lángokkal, majd airdrive-val távozott. A Maroon 5 Love-feliratot formázó lampionokkal készítette elő a terepet Big Boinak, aki egy cadillac-kel gurult be – szőrmében, taplig fukszban.

Diplomatikus visszafogottsággal fogalmazunk, ha azt mondjuk: a közösségi oldalakon akkora savazást kapott a halftime show összes fellépője, mint Rihanna 2016-ban a Szigeten. 

Hightower a nagyszünet után egy csodás interceptionnel nyithatott volna, ha picit jobban összpontosít, de végül nem tudta magához ölelni Goff gyatra indítását. Chung eközben műanyag sínnel a kezén hagyta el a pályát, neki eddig tartott az idei Super Bowl. Edelmannek a negyed elején volt egy 27 yardos rohanása – a meccs addigi legszebb futása volt –, de ezzel sem jutott előrébb a Patriots. 

A Los Angeles Rams úgy tartott nulla pontnál, hogy az alapszakaszban a második legtöbb megtett yardot a kaliforniaiak hozták össze. Sean McVay, aki 2017-ben a liga valaha volt legfiatalabb vezetőedzőjeként, 31 évesen mutatkozott be a Rams kispadján, nem tudott varázslatot előhúzni a kalapjából. Johnny Hekker rendületlenül rúgdosta ki a labdát, 65 yardos puntjánál nem volt még hosszabb, mióta létezik Super Bowl. 

Brandin Cooksnak centik hiányoztak a touchdownhoz, de Jason McCourty az utolsó pillanatban el tudta ütni a tojáslabdát előle. A Rams azonban addig küzdött, míg el nem jutott mezőnygól kísérletik, és Greg Zuerlein 53 yardról nem hibázott. Egyenlítettek az aranylilák, jöhetett a záró negyed. 

A 2005-ös Super Bowl előtt és után sem fordult elő, hogy a csapatok döntetlennel forduljanak rá a záró negyedre, hétfő hajnalban ez is megismétlődött. Arra pedig még egyáltalán nem volt példa, hogy a negyedik negyedig ilyen kevés pontot hozzon össze a nagydöntő két csapata. 

Ki más, mint Rob Gronkowski szaladt el a jobb oldalon kilenc perccel a vége előtt, majd fél percre rá elképesztő elkapást csinált, amivel karnyújtásnyira került a New England a touchdownhoz. Michel faltörőkosként robbant be, s meg is lett az első hatpontosa a Patriotsnak, robbant a stadion is. Gostkowski biztos lábbal toldotta meg egy ponttal az előnyt (3-10).

Goff óriásit hibázott négy és fél perccel a vége előtt: indításából Rams-touchdown helyett interception lett: Bilmore simán lehúzta a labdát, jöhetett a Patriots. 

Azért  azt is látni kell, milyen védelmet kapott Goff illetve a túloldalon Brady. 37 játékból 16-szor borították fel a Rams irányítóját, míg Bradyt 37-ből mindössze ötször. 

Gostkowski újabb sikeres mezőnykísérletével 1.12-vel a vége előtt már 3-13 volt a Patriotsnak, eldőlni látszott a 2018-as nagydöntő.

Hiába haladt előre rohamlépésben a Rams, már késő volt. A mérkőzés utolsó mezőnykísérletét Zuerlein mellélőtte. A Super Bowlok történetének legkevesebb pontját hozó finálét a New England Patriots nyerte. 

Tom Brady 41 évesen megszerezte hatodik Super Bowl-címét, Bill Belichik pedig a valaha volt legidősebb vezetőedző lett a liga történetében, aki bajnok lett. A New Englandnek szintén a hatodik címe volt a hétfői. 

NFL 2018, rájátszás, Super Bowl
Los Angeles Rams-New England Patriots: 3-13

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás