promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Már 30 kilométeren túl vannak Rakonczayék az Antarktiszon
Borítókép:  Fotó: Facebook/Rakonczay expedíciók
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Mint írtuk, Rakonczay Gábor, aki korábban rekordidő alatt kelt át kenuval az Atlanti-óceánon, máskor pedig Grönlandon síelt keresztül, november 11-én utazott el Dél-Amerikába, hogy aztán onnan átkelve belekezdjen egy 50 napos expedícióba a Déli-sarkon.

Vasárnap el is indult az extrém túra, erről Facebook-oldalán számolt be a sportoló.
A berepülés estéjén már nem indultunk el, tábort állítottunk és reggelig aludtunk. Szükség is volt a jó alvókára, mert a jég alattunk egész éjjel hangosat csattogott és időnként hatalmasat durrant. Reggel aztán, ahogy gondoltam is, az egyik sátor nálam landolt, így a szánom most kilencven kilogramm fölött van, ami azért már nem kevés
– írta Rakonczay. A vasárnapi indulást követően alig másfél óra alatt elérték a Messner-Fuchs-starthelyet, majd összesen 14,5 kilométer megtétele után letáboroztak.
A mély hó ellenére körülbelül három kilométer per órás sebességgel haladtunk – negyvenöt perc menet, tíz perc evés beosztással. Délutánra minden egybefüggő fehér lett, tájékozódni csak a szél irányából és a mellkasra szerelt tájolóval lehetett. Az utolsó két szakaszon én vezettem a csapatot – a GPS-ről visszanézve a 4,6 kilométert egyfokos pontossággal sikerült lehoznom.
rakonczay delisark2

A csapat Rakonczay szerint jókedvű, mindenki egészséges. Hétfőn a második napi, 16,9 kilométeres távot is megtették, Rakonczay még egy sört is lehúzott jókedvében.

Összesen 900 kilométert terveznek megtenni 50 nap alatt, ha Rakonczaynak sikerül végigmenni, ő lesz az első magyar, aki az Antarktisz széléről eléri a Déli-sarkpontot.

(Gaba)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás