promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az ausztrál fenegyerek beismerő vallomást tett, és pszichológushoz fordul
Borítókép:  Forrás: theconversation.com
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Nick Kyrgios kétségtelenül a jelenlegi férfi mezőny legegyedibb figurája. Ha valaki nem ismeri annyira az ausztrált, és olykor elhülesztően arrogáns, pökhendi stílusát, annak ajánljuk a szintén az idei US Openen rögzített sajtótájékoztatóját, miután a legjobb 64 között végzett a francia Herberttel. Az utolsó kérdés arra vonatkozott, szerinte mik a saját erősségei. A válasz:
Hihetetlenül jó a mozgásom, óriási az adogatás-fogadásom, és nagyon erős vagyok mentálisan.
(A mentális erejéről való elszólása különösen poénos, de erről majd később.) Ezzel véget is ért a sajtótájékoztató, az újságírók zöme ugyanis nehezen tudta visszafogni a röhögését, Kyrgios pedig egyetlen félmosoly nélkül távozott.

A 23 éves ausztrál mindent tud a teniszről. Olyan vajcsuklója van, hogy ha kedve szottyan, a világ legjobbjait is lemossa a pályáról, s közben még szórakoztat is láb közötti ütésekkel, ejtésekkel. Persze van, aki nem szívleli, ha egy szupertehetség már-már megalázza a másikat a pályán, valójában Kyrgios saját magát mulattatja. Itt a bizonyíték:

Kyrgios alapvető problémája, hogy kosárlabdázó szeretett volna lenni. Nagy tehetség volt, de rábeszélték a teniszre gyerekként, s bár néha ütögetni is van kedve – ezzel épp 37. a világranglistán –, sokszor teljesen lelketlenül játszik. Ez egyszer odáig fajult, hogy a fent említett sajtótájékoztató előtt, a Herbert elleni mérkőzésen a vezetőbírónak le kellett másznia a székéből, hogy játékra alkalmas lelki állapotba hozza az ausztrált, aki láthatóan teljesen motiválatlan volt.

A játékos több ízben is azt nyilatkozta, hogy igazából nincs kedve teniszezni, nem akar játszani. A fél teniszvilág azt találgatja egy ideje, milyen edzőt kellene szerződtetni mellé, hogy az képes legyen kihozni belőle, amit valójában tud. Kyrgios nem ostoba, pontosan tisztában van a gyengeségeivel. Tavaly augusztusban például azt mondta edzőjéről, a korábbi remek játékos Sebastian Grosjeanról: „Nem érdemlem meg őt”. 

Az idei US Openről a legjobb 32 között (Roger Federer ellen) kipottyanva a következőket mondta elkeseredetten a sajtószoba székébe süppedve:
Erről szól a karrierem: az egyik héten remekül meg a játék, a másik héten szörnyen. Edzem rendesen, most a lelkesedéssel sem volt gond, nem tudom, hogy mit kellene csinálnom.
Úgy tűnik, megtalálta a recceptet, bár kissé elkésettnek tűnik az ötlet. Nemrégiben elárulta, mentálterapeuták után néz, hogy végre teljes koncentrációval, ihletett állapotban teljesítsen a pályán.
Néhány dologgal egyenesbe jöttem ebben az évben a pályán belül és azon kívül is. Nem volt könnyű. Elkezdek pszichológusokat keresni, hogy tökéletes mentális állapotba kerüljek. Picit későn kezdtem el ezzel foglalkozni, de most már elég nyitott vagyok rá, hogy beszéljek a problémáimról, nincs értelme tovább rejtegetni itt a dolgokat
– nyilatkozta a Canberra Times-nak. Minden kétséget kizáróan szüksége van egy „agyturkász” segítségére, ha el akarja kerülni a sorozatos vitákat a bírókkal, a dühkitöréseket, és levetkőzze a lazának tűnő, rettentő bunkó stílust. S főleg száműzze a lélektelen játékot, melyért ebben a sportágban le is léptethetik.
Azon fogok dolgozni a csapatommal, hogy készítsünk egy alapos tervet. Azt gondolom, hogy a rossz irányba haladtam az elmúlt években
– tett beismerő vallomást. Jelenleg könyöksérüléssel bajlódik, de izgatottan várjuk, hogyan fest majd a játéka, ha visszatér. Lehet, hogy egy új, eddig soha nem láttott Kyrgios-t üdvözölhetünk majd?

(Gabay Balázs)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás