promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nincs többé lecsúszott gyógyszerfüggő, csak Tiger Woods, a király!
Borítókép:  Forrás: adn.com
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
2013 óta első PGA-versenyét nyerte meg Tiger Woods. A golftörténet valaha volt egyik legnagyobb játékosa utoljára a World Golf Championships-Bridgestone nevű viadalon tudott nyerni, egészen pontosan 1876 nappal ezelőtt.
Alig tudom elhinni, hogy el tudtam evickélni idáig. Ez a győzelem ott van a legnagyobbak között, nem gondoltam volna, hogy ez valaha még megtörtnik velem. Nagyon durva, az elmúlt két évem nem volt épp könnyű
– ezek voltak a golfozó örömszavai a győzelem után.

S, hogy milyen elmúlt két évre utalt? Amilyet a legrosszabb ellenségének sem kíván az ember.

Woodsnak már tíz éve is voltak komoly botrányai: a sajtó folyamatosan beszámolt a nőügyeiről, melyek miatt rendre bocsánatkérő közleményeket kellett kiadnia. A megcsalások miatt számtalan szponzora mellett a felesége is elhagyta 2010-ben.

Fizikai és lelki szenvedés

Lecsúszni ezután kezdett csak igazán. Kínzó hátfájása golfozni sem enegedte magas szinten. 2014 eleje óta folyamatosan hátsérüléssel küzdött. A WGC-Cadillac Championshipen abban az évben már úgy játszott, hogy az ütések után láthatóan komoly fájdalmai voltak. Áprilisban túlesett az első műtétjén, így 20 év után először nem tudott elindulni az azévi Masters-en. Egyetlen tornát sem tudott nyerni az évben, sőt 2015-ben rövid időre vissza kellett vonulnia a profi sporttól, annyira gyötörte a hátfájás. Szeptemberben újabb műtét várt rá, a felépülés a következő év tavaszáig tartott.

Hiába esett át a harmadik műtéten is 2016 decemberében, továbbra sem enyhültek a hátproblémái. Sőt tavaly áprilisban meg kellett ejteni a negyedik operációt is.

2017 májusában már egészen gyatra állapotban volt Woods. Letartóztatták Floridában, mert alkohol és drog hatása alatt vezetett, majd elaludt a volánnál egy főút melett parkoló autójában. Szerencséje volt, hogy nem halt meg. Az előállításakor úgy nézett ki, mint egy élőhalott, a lábán alig bírt megállni.

Azzal védekezett, hogy gyógyszereket szedett, emiatt aludt el. Utóbb kiderült, hogy THC nyomaira bukkantak a szervezetében, de alkoholt nem ivott, négyféle fájdalomcsillapító és altató volt a szervezetében, ezért volt úgy kiütve.

Többször is vád alá helyezték, de mindannyiszor megúszta: gyógyszeres kezelésre és közmunkára küldték. A válást, botrányos ügyeit gyermekei, a 11 éves kislánya és 9 éves fia sem viselhették könnyen. Pedig annyi történt, hogy az egykor csúcson lévő sportoló rettenetes hátfájását gyógyszerekkel próbálta enyhíteni, s emiatt némiképp függővé vált. Ezt tetézte álmatlansága, amire szintén pirulákat kellett szednie.

A hosszú kihagyások miatt a korábbi világelső az 1199. helyre csúszott vissza a ranglistán. Idén februárban viszont jelezte, készen áll a visszatérésre. A márciusi floridai versenyen rögvest be is jelentkezett a második helyre. Úgy tűnt, hogy ezúttal valamit visszacsempészett a régi Tiger Woods-ból. Az év utolsó major viadalán, a PGA Championshipen újfent második lett, nyolc éve nem teljesített olyan jól nagy versenyen, mint akkor. Atlantában pedig végre olyan teljesítménnyel rukkolt elő, mint fénykorában.

Utolsó két ütése előtt a több ezer főnyi szurkoló egymást taposva próbált a legközelebb kerülni a lyukhoz, Woodshoz, s elkezdték skandálni a nevét. Amikor a labda begurult a helyére, őrületes ovációban tört ki a tömeg, a golfozónak pedig fátyolos lett a tekintete. Az angol comeback szót pontosan arra találták ki, amit Tiger Woods vasárnap véghezvitt: a lezüllött, kiégett, drogos golfozó képe letűnt, s a helyére a győztesé került, akiért rajong minden golfszerető.
Komoly darálás volt a versenyen, de minden pillanatát élveztem. Sokáig ültem a hetvenkilencediken, ez a nyolcvanadik most igazán rohadtul jó érzés. Amikor az első PGA-tornámat megnyertem 1996-ban, még nem volt internet
– vallott őszintén 80. PGA-győzelméről saját honlapjának.

A PGA Tour-versenyeken jegyzett győzelmek számában egyedül Sam Snead előzi meg Woodsot 82 sikerrel, Woods reménykedik benne, hogy egyszer le tudja hagyni.
Ezt a győzelmet egy kicsit jobban megbecsülöm, mint a korábbiakat, mert nem vagyok biztos benne, hogy még 20 évig ezen a szinten fogok golfozni. A gyerekeim most talán egy kicsit jobban megértik, hogy mit csinálok a pályán. Mert sokáig nekik a golf egyenlő volt a fájdalommal. Most végre azt is láthatják, milyen nagy örömet szerezhet.
(Gabay Balázs)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás