promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hat kimaradt büntető, drámai mérkőzésen jutott tovább Horvátország
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Amikor a dán szövetségi kapitány, Age Hareide arról beszélt a Horvátország elleni vb-nyolcaddöntő előtt, hogy csapata támadó felfogásban fog pályára lépni, talán sokan elgondolkodtak, mindezt, hogyan fogja megtenni Dánia. Az a Dánia, amely a csoportmérkőzés során mindössze két gólt lőtt, és többen „egy emberes csapatként” emlegetnek. Tény, Christian Eriksen játéka kulcsfontosságú. A Tottenham középpályása mindkét, a vb-n szerzett két dán gólban benne volt: egy gól és egy gólpassz formájában. Érdekesség Eriksennel kapcsolatban, hogy ő futotta a legtöbbet a torna csoportkörében, a maga 36 kilométerével.

Ezzel szemben Horvátországnál több olyan játékos van, akiket érdemes, fontos kiemelni, mint Modric, Rakitic, Rebic vagy épp Mandzukic. Persze, a 2018-as oroszországi esemény sok egyéb mellett egy tényezőre egyértelműen rámutatott: hiába a kiemelkedő játékos(ok), ha nincs szervezettség, rendszer. Horvátországot azonban nem emlegetnék sokan a torna végső esélyeseként, amennyiben nem rendelkezne megfelelően felépített csapatjátékkal.

A mérkőzés első négy perce már jobb volt, mint a teljes Spanyolország–Oroszország mérkőzés. (Még akkor is, ha mindkét találkozón két gól esett a rendes játékidőben.) Az első percben vezetést szerzett Dánia, Jörgensen pofozta be a labdát egy bedobás után, majd a negyedik percben Mandzukic egyenlített egy szintén szerencsés góllal.

A horvát rendszert összességében rendesen próbára tette a dán. (És fordítva.) A 4-3-3-as felállásban játszó északi együttes amennyire tudta, igyekezett érvényre juttatni akaratát: már a horvát térfélen történő támadásépítést próbálta megakadályozni, hogy aztán a felívelt labda után párharcot alakítson ki. Emellett a pálya közepének uralmára törekedett mindkét csapat, aminek az lett a következménye, hogy a gyors gólváltás után állóháború, egymással szembeni pozíciós játék alakult ki. Mindezt sok fejpárbaj, illetve egy az egy elleni párharc színesítette. Dánia akkor került leginkább bajba, amikor azt próbálta, ami nem az erőssége: kihoznia a labdát a saját térfeléről. Horvátország pedig akkor, amikor a felívelt labda után lendületből érkezett a dán támadás.

Azt azért érdemes megjegyezni, Horvátország minimális kockázatot sem vállalva futballozott, aminek az lett a vége, hogy 1-1-el ért véget a rendes játékidő, így jöhetett a hosszabbítás.


A ráadásban a nagyobb helyzetek a nagy bedobások következtében Dániának voltak, ám a mérkőzést eldöntő lehetőség Horvátország és Modric előtt adódott a 116. percben, de a Real Madrid középpályásának büntetőjét hárította Kasper Schmeichel.

S, mivel Modric nem döntött, jöhettek a tizenegyesrúgások.

Eriksen rögtön ki is hagyta a magáét, szerencséjére Badelj is hibázott. Kjaer ellenben kíméletlenül berúgta, ahogy Kramaric is. Krohn-Dehli szintén belőtte a magáét, majd jött Luka Modric és ezúttal már a hálóba talált. Lasse Schöne ellenben hibázott, de Pivaric is. A dánok ötödik büntetőjét Jörgensen védte Subasic, Rakitic azonban nem hibázott, így nyert Horvátország, amely Oroszországgal találkozik majd a negyeddöntőben.

Ide kattintva találja a torna teljes menetrendjét, valamint a mérkőzések eredményeit!

(Havasi Zsolt)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás