promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szenegál mindent felforgatott, Salah góllal búcsúzott
Borítókép:  Forrás: fifa.com
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Az orosz-egyiptomi összecsapás volt a nap utolsó meccse, ezzel kezdjük, de csak azért, mert itt már a lét volt a tét – legalábbis az afrikaiak számára. Egy esetleges győzelem esetén a házigazda biztosította volna a helyét a nyolcaddöntőben, Egyiptom pedig búcsúzott volna, Uruguaytól ugyanis kikaptak Hector Cuper tanítványai.

A legnagyobb kérdés már a játéknap előtt eldőlt: a vb egyik legnagyobb csillaga – nem Trezeguet, ő az egyiptomi bal oldalon kapott helyet – Mo Salah a kezdőben találta magát, a szurkolók reménye szerint teljesen gyógyult vállal. Az első mérkőzése volt, Uruguay ellen még a padon melegedett. Az OptaJoe kimutatása szerint az idényben 58 gólban vállalt szerepet, 44-et ő rúgott, ennél csak Lionel Messinek volt Európában jobb statisztikája. Egyiptom nélküle esélytelen lett volna kedd este.

Talán az sem túlzás, hogy a főfáraó miatt zarándokolt el Szentpétervárra a több tízezer egyiptomi zöme, akik hangosan biztatták övéiket.

Dzjuba a szaúdiak elleni góljával bejátszotta magát a kezdőbe Csercseszov szövetségi kapitánynál, fújtatvaküzdöttek az óriással a fehér mezes védők. Ahogy a túloldalon Zsirkov is Salah-val: a szebb napokat látott bekk olykor a ringlispilen érezhette magát. Ordító helyzetek ugyanakkor sokáig nem kényeztették el a szurkolókat.

Zobnin lövése előtt sem volt ilyen, az orosz futballista egy kipattanót tört el, ami a Dzujba által megtaszajtott Fathi lábáról vágódott a hálóba. Tizenegyesek és öngólok vébéje ez eddig.

Fernades vitte le az alapvonalig, nagyszerűen tálalt Cserisev elé, aki ballal a kapuba passzolt: szemrevaló találattal lőtte a legjobb tizenhat közé magát Oroszország.

Bár a második gól a 60. percben esett, lehetett látni, hogy az észak-afrikaiaknak esélyük sincs komoly helyzet kialakítására. Dzujba klasszikus befejező csatárként lőtt a kapuba egy percre rá, padlóra küldve ezzel Egyiptomot.

Salah, a lerántásáért megítélt büntetőt az esős talaj ellenére kíméletlenül vágta a kapuba – ezt a tizenegyest is a videóbíró ítélte meg végül.

3-1, a házigazda a mennyben, vagyis a nyolcaddöntő kapujában, Egyiptom az Egyptairen. Az oroszok plusz hetes gólkülönbséggel állnak, nehéz lenne elképzelni, hogy Szaúd-Arábia és Uruguay is le tudja főzni őket ebben a mutatóban, csak így esnének ki.  

salah orosz egyiptom

Lengyelország–Szenegál

Szenegál megszerezte Afrika első győzelmét a vb-n. Pedig a többség lengyel sikert várt, Lewandowskiék veretlenül nyerték selejtezőcsoportjukat – Svájc előtt!

Az afrikaiak kulturáltan, ha kellett erőből játszva, ha kellett, technikás focival verték meg riválisukat. Kellett persze ehhez Cionek öngólja – egy távoli lövés pattant be róla – és Niang szemfüles találata, amihez meg Szczesny kapus és egyik védője fatális kommunikációs hibája. Niang köszönte szépen és általános iskolásokat megszégyenítő lazasággal tálalt az üres kapuba.

Krychowiak remekbe szabott fejesgólja csak a reményt csillantotta fel, kezdődhetett a meccsvégi afrikai örömtánc (1-2).

 
„Garantálom, hogy egész Afrika nekünk drukkol, mindenhonnan kaptam hívásokat. Szeretnénk büszkévé tenni a kontinenst” – mondta a lefújást követően Aliou Cisse, az afrikaiak kapitánya. Bennük tényleg lehet reménykedni: 2002-ben, máig egyetlen vb-részvételükkor a negyeddöntőig meneteltek.

Kolumbia–Japán

Japán negyed óra alatt eldönthette volna a Kolumbia elleni napindító meccset.

Kezdésként kezezés miatt kiszórták Carlos Sanchezt, a tizenegyest pedig ki más, mint a legnagyobb sztár, Kagawa Sindzsi gurította Ospina kapujába. A meccs ettől élénkült meg igazán, Kolumbia többet birtokolta a labdát, és támadott, mégis az ázsiaiak szerezhettek volna újabb gólt egy kontra végén, Inui révén. Hidegzuhanyként érte őket Quintero ravasz, fű alatt becsúszó szabadrúgásgólja – a kolumbiait 2013 óta adja kölcsön égbe-világba a Porto, most épp a River Plate-ben focizik.

A fordulás komoly változást hozott a játékban: a japánok hidegvérűen adogatták körbe a kolumbiaiak tizenhatosa köré vont falat, és remek támadásokat vezettek, érett a góljuk. Érdekes volt látni, hogy a párharcok nagy részét megnyerik, sorra szerzik a labdákat a középpályán. Kissé meglepő módon fejjel vették vissza a vezetést, Osako szögletből bólintott a jobb sarokba.

Ez lett a vége, Japán tökéletesen megérdemelt győzelmet aratott (1-2), Kolumbia csalódást okozott. Ebben a csoportban is, már az első körben felborultak az erőviszonyok.


Ide kattintva találja a torna teljes menetrendjét, valamint a mérkőzések eredményeit! 

(Gabay Balázs)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás