promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Klein Dávid egyre közelebb a Sisapangma csúcsához
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Klein Dávid a Kalifa Himalája Expedíció 2018 keretében arra készül, hogy első magyarként érje el a Sisapangma 8027 méteres főcsúcsát pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül. Klein Dávid a 6476 méteres Mera Peak megmászása után, a sikeres elő-akklimatizációs trekkinget követően április 20-án érte el a Sisapangma alaptáborát, amelyet a szokásosnál feljebb, 5634 méteren építettek ki – mondta Biró Dániel, az expedíció kommunikációs menedzsere.

Az akklimatizáció ugyebár az emberi szervezet alkalmazkodási folyamata a magashegyek oxigénhiányos környezetéhez.

A hegyen tartózkodó kevesek közül Klein Dávid két ismerős olasz hegymászó, Sebastiano Valentini és Mario Vielmo társaságában fog mozogni a Sisapangmán, ahol maguk vágják az utat a hóban és a kötelek lefektetésével is csupán magukra számíthatnak.

Klein Dávid és a két olasz április 26-án indult el az első akklimatizációs körre. Az első éjszakát átmeneti táborban töltötték körülbelül 6000 méteren. Április 27-én erős széllel dacolva értek fel a 6400 méteren lévő 1-es táborba, ahol szintén eltöltöttek egy akklimatizációs éjszakát. Április 28-án pedig túljutottak az első rizikós helyzeten is, amikor az egyik olasz hegymászó beleesett egy hófedte szakadékba. "Átgyalogoltam egy betemetett, körülbelül 20 méter mély hasadékon, ami - akármilyen valószínűtlen is - alattam nem, de Mario alatt beszakadt" - idézi a közlemény Klein Dávidot. Mario Vielmo végül gond nélkül ki tudott keveredni a hasadékból.

A hegymászók még aznap, április 28-án visszaértek az alaptáborba az első akklimatizációs körről, amelyet valószínűleg még egy követ majd a csúcsmászás időszaka előtt. (MTI)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás