promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Jön a Mount Everest utolsó felvonása Klein Dávidék számára
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A két hegymászó az elmúlt másfél hónapban három akklimatizációs kört teljesített, az utolsó alkalommal rendhagyó módon a halálzóna kezdetén, 8000 méteren éjszakáztak, ezzel felkészítették a szervezetüket a csúcs elérésére.

Az akklimatizáció során gyakorlatilag a testet szoktatják hozzá az oxigénhiányos állapothoz. Ez pedig egyféleképpen megy: ha rövid időkre oxigénhiányos helyeken, azaz nagy magasságban tartózkodik az ember.

Szóval a csapat egy már bevált, minden expedíció során alkalmazott stratégia szerint levonult "mélypihenőre", amelynek helyszínéül a magyar hegymászók a serpák fővárosát, a 3440 méteren lévő Namche Bazaar nevű városkát választották. Az oxigéndús környezetnek köszönhetően a szervezetük hatékonyabban és gyorsabban képes a regenerálódásra, ami a sikeres csúcstámadás egyik fontos tényezője lehet.

A "mélypihenő" napjai alatt Klein Dávid és Suhajda Szilárd folyamatosan elemezték az időjárás-előrejelzéseket, valamint egyeztetettek más expedíciókkal is a csúcsmászás lehetséges dátumáról. Az oxigénpalack nélkül mászók számára az úgynevezett időjárási ablak - vagyis az a néhány nap, amikor enyhe a szél és alacsony a páratartalom - létfontosságú.

strat2
A két hegymászó a kedden kezdődött csúcsmászó kör alatt napról napra és táborról táborra haladva oxigénpalack nélkül közelíti meg a világ legmagasabb pontját. Alszanak 6400 és 7200 méteren, majd miután elérték a négyes tábort, onnan néhány óra pihenés majd egész napos ébrenlét és mászás után várhatóan este indulnak tovább a csúcs felé, hogy másnap közösen felérjenek a 8848 méter magas csúcsra.
 
Eddig magyar hegymászónak ez oxigénpalack nélkül nem sikerült. Dávid már próbálkozott, de vissza kellett fordulnia az utolsó felvonásnál. Eddig valamivel több mint hétezren jutottak fel a helyiek által Csomolungmának nevezett hegy tetejére a Himalájában, de kétszáznál is kevesebben vannak azok, akik oxigénpalack nélkül értek fel a csúcsra. (MTI; Torony)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás