promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mit akar a kínai futball?
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Rengetegen felkapták a fejüket, amikor évekkel ezelőtt néhány játékos elindult az orosz ligába, jó pénzekért, ám nem feltétlen hosszú távú sikerek reményében. Már akkor úgy gondoltam, hogy csak néhány év és egészen biztosan Kína vagy az emirátusok országai is követik ezt a példát. Lényegében ez így is alakult, hiszen Katar azon túl, hogy megrendezheti a 2022-es VB-t, (ami teljesen abnormális, hiszen egy 2 milliós országról beszélünk) elcsábította magának Xavit, Kína pedig az elmúlt 1-2 év kísérletei után már igazi edzői klánt alakít ki a csapatoknál és sorról sorra csábítja a második vonalas játékosokat, olyan összegekért, amibe még Európa lába is beleremeg.

Lippi most már Kína szövetségi kapitánya, Cannavaro egy újonc csapatot menedzsel és olyan edzők is a vörös országban vannak, mint a világbajnoki kapitány Scolari, vagy a sokkal többre hivatott Villas-Boas, de jó pénzért Magath is visszatért a futball világába.

A cél azonban egyértelműen az, hogy Kína jelezze a világnak, hogy nem csupán van pénz, hanem annál sokkal több is akad, mint amennyit mások hisznek és még olyan helyeken is dől a lé, ahol nem feltétlen lenne a legszükségesebb. A sport persze minden államban egy nagyon komoly nemzeti szimbólum, (Magyarországon ezt aligha kell bemutatni bárkinek is) különösen a futball persze. Hatalmas futballrajongó Ji Xinping is, a kínai kommunista párt főtitkára és a világ legnépesebb országában számolatlan módra épülnek a futballpályák és érkeznek az Európai edzők, hogy segítsék a kínai futball hosszú távú felemelkedését, ami azért természetesen még így is egy hatalmasnak látszó feladat.

A kínai döntéshozók okosan építenek fel több csapatot is és állami akaratból nem csak 1-2 brigádot akarnak felpumpálni, hanem a teljes ligát szeretnék versenyképessé tenni, amivel megnyílik arra az esély, hogy 5-6 együttes is neves labdarúgókat tudjon elcsábítani és végleg kivívja a világ elismerését a Szuper Liga. Azonban abba az akadályba nyilvánvalóan az első pillanattól kezdve beleütközött Kína is, hogy nincs az a pénz, aminek a segítségével egy Lewandowski, Pogba, netán Dybala vagy Griezmann valaha is menne az ázsiai országba és történhet bármi, ez így is fog maradni.

A kínai futball jó szolgálatot tesz az európai piacnak azzal, hogy az igazolásokkal ad némi tőkét még a legnagyobb gárdáknak is, és itt ma már olyan klubokról beszélhetünk, mint a Porto, az Atletico Madrid vagy a Chelsea. Egyáltalán nem érdemes a jelenség ellen tiltakozni, sőt ezek az igazolások még jót is tehetnek az öreg kontinensnek, nagyjából, ahogy Ancelotti megfogalmazta azt. (Lent: A Chelseaben mellőzött Oscar közel 70 millió euróért igazolt a Sanghaj SIPG-hez - Fotó: Sky Sports)

oscar
A dél-amerikai, afrikai játékosok pedig örömmel csapnak le a lehetőségre, hiszen soha nem kereshetnének ennyi pénzt sehol, ráadásul a világtól ugyanúgy élhetnek elburkoltan, ahogy szeretnének. Kína legnagyobb városaiban pedig bármit elérhetnek, amit csak szeretnének. Közel sem véletlen, hogy Pellét követte csodaszép modell magyar barátnője is, hiszen ma már nem a világ vége senkinek sem Ázsia.
 
A közvetítési jogokat birtokló China Media Capital például hatalmas filmipari és technológiai befektetésekben is érintett. Ebből is tudjuk, hogy nem maga a futball jó üzlet (sőt, Simon Kuperék egyenesen a legrosszabbnak nevezik), hanem amit ebből lehet nyerni más piacokon. A hírnév számít igazán és ezt pedig követik a valós üzleti befektetések más iparágakból.

A kínai futball pedig bármilyen hihetetlen, az ázsiai BL-ben sem domináns, a most már zsinórban sokszoros bajnok Guangzhou Evergrande tavaly például már a csoportban búcsúzni kényszerült a ligától, igaz előtte évben megnyerte azt. Itt némileg nyugodtan hozhatjuk a Premier League összehasonlítást, hiszen hiába a brutális pénzügyi fölény az angol kluboknál, az eredményekben ez már kevésbé mutatkozik meg. Sőt, végleg kimondhatjuk, hogy a PL-t megnyerni 1-2 éven belül (ha már nem most) nagyobb siker lesz, mint a BL-t, de ez már egy másik téma.

A növekvő középosztálynak azonban kell a szórakozás, az óriási stadionokban egyre több néző kíváncsi a mérkőzésekre, így alighanem a kínai varázs tovább tarthat, mint az, ami Oroszországban történt, a fiatalokkal való munka legalábbis egészen pontosan. (Stanley Kubrick Says)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás