promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Még mindig kakukktojás a Roland Garros
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Tegnap egész nap nem volt játék az eső miatt, ma pedig körülbelül egy órát tudtak teniszezni a játékosok, de megint esőszünet vette kezdetét. Ennél már csak az a szánalmasabb, amikor a XXI. században sötétedés miatt kell félbehagyni egy-egy izzasztó meccset. Így van, a Roland Garroson továbbra sincs világítás. Ez a nem jó a teniszezőknek, a közönségnek, de lényegében senkinek sem. A teniszezők kiesnek a játékból, a közönség futha a pénze után a méregdrága jegyek miatt, a szervezők pedig kapják a füttyszót. A hivatalos nevén "Tournoi de Roland-Garros" az év második Grand Slam-versenye, a salakszezont lezáró párizsi csúcstalálkozót a teniszidény legjobb állóképességet igénylő tornájaként is emlegetik. Már csak kis pilács kellene, meg kis tető.

Először 1891-ben szerveztek bajnokságot francia klubokban ütögető férfiaknak, az első győztes a Párizsban élő brit (ismeretlen keresztnevű) H. Briggs volt. Hat évvel később a hölgyek is csatlakoztak a mezőnyhöz, a vegyes párosok 1902-ben, a női párosok 1907-ben mutatkoztak be. A hazai klubtagság pedig 1925-ig volt feltétele az indulásnak.

rain
A francia fővárosban három különböző létesítmény adott otthont a tornának - sőt egy ízben Bordeaux volt a házigazda -, mígnem 1928-ban felavatták a boulogne-i erdő melletti teniszközpontot, amely eredetileg annak érdekében épült, hogy a válogatott méltó környezetben védhesse meg címét a Davis Kupában. A területet és a tornát Roland Garros pilótahadnagyról nevezték el, aki 1918-ban, mindössze 29 évesen kapott végzetes találatot gépével az I. világháborúban. Az "open era" 1968-as kezdetekor a Roland Garros volt az első Grand Slam-torna, amely nyitottá vált a profi játékosok részére.
 
A Porte d'Auteuilnél 2006 óta hétfő helyett már vasárnap elkezdődik a játék, 2007-től pedig a férfiak és a nők ugyanakkora pénzdíjban részesülnek. Mint írtuk, a Roland Garros kakukktojás a GS versenyek között. A 2018-ra tervezett fedett stadionból egyelőre nem lesz semmi. Guy Forget tornaigazgató hétfőn bejelentette, hogy leghamarabb 2020-ban kap zárható tetőt a Philippe Chatrier aréna. A Roland Garros az egyetlen Grand Slam-torna, amelyen nincs fedett stadion, így esős időben minden pályán áll a játék, és arról már ne is beszéljünk, hogy nincs reflektor a pályák mellett. (Torony, MTI)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás