promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Platini továbbra is FIFA elnök akar lenni
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A 60 éves sportvezető a Le Monde francia napilapnak - még a FIFA keddi végrehajtó bizottsági ülése előtt - adott interjúban - amelyet a BBC honlapja közölt - leszögezte, hogy nem követett el törvénytelenséget, az ügyvédei figyelemmel kísérik a FIFA eljárását, és ha szükség lesz rá, a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordulnak a nevében. A felfüggesztésről amúgy ide kattintva olvashattok bővebben oldalunkon.

"Természetesen továbbra is szándékomban áll részt venni a februári elnökválasztáson. Szégyenletes, hogy így besároztak, de a három hónapos felfüggesztésnél jobban zavar, hogy ugyanolyan büntetést kaptam, mint a többiek. Nem hiszem, hogy sok szavazatot vesztettem a botrányok miatt. Akik ismernek, tudják, hogy továbbra is tükörbe tudok nézni. Nem szeretek veszíteni, főleg egy igaztalan botrány alapján nem" - nyilatkozta Platini.

Az UEFA elnökét október 8-án tiltotta el a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől a nemzetközi szövetség etikai bizottsága, mert korrupció gyanújával nyomozást folytat ellene a svájci államügyészség. A vizsgálat azzal összefüggésben indult, hogy Platini kétmillió svájci frankot (575 millió forint) kapott Joseph Blattertől 2011 februárjában.

A keddi interjúban elmesélte, hogy az 1998-as franciaországi világbajnokság előtt Blatter felajánlotta neki, legyen a FIFA elnöke, de akkoriban őt csak a hazai rendezésű torna szervezése foglalkoztatta. Két hónappal később újra találkoztak, Blatter ekkor kérte fel, hogy dolgozzon a tanácsadójaként, és érdeklődött, mennyi pénzt kér?

"Egymilliót mondtam, erre ő visszakérdezett, hogy rubelben, fontban, dollárban, vagy milyen valutában kérem? Én rábíztam ennek eldöntését, és végül évi egymillió svájci frankban állapodtunk meg. Bármennyire is hihetetlenül hangzik, de ez történt" - mesélte Platini.

Platini végül 1998 és 2002 között tevékenykedett a FIFA elnöke mellett. Tanácsokat adott a nemzetközi mérkőzésnaptár megreformálásával és a legszegényebb országok szövetségeit érintő támogatási rendszerrel kapcsolatban, ugyanakkor honoráriuma teljes összegéről hivatalos szerződést soha nem írtak.

platini blatter fifa uefa
"Sokáig nem volt ügyvédem vagy ügynököm, aki helyettem tárgyalt volna. Ez egy szóbeli megállapodás volt. Blatter azt akarta, hogy a FIFA elnöke legyek, én pedig bíztam benne. Azóta megtudtam, hogy a svájci jogban a szóbeli megállapodás ugyanúgy érvényes, mint az írásos szerződés. Számomra ez sohasem a pénzről szólt, a világbajnokság szervezőbizottságát is fizetés nélkül vezettem. Pedig előtte visszautasítottam egy lehetőséget: a Real Madridtól hívtak, a kezembe nyomtak egy csekket, és azt mondták, annyi nullát írok rá, amennyit csak akarok."
 
Platini úgy folytatta: Blatter mellett is hónapokig ingyen dolgozott, és nem tehet róla, hogy a járandóságát csak évekkel később kapta meg.

"Amikor egyeztettünk egy szerződésről, Blatter azt mondta, nem kaphatok háromszor többet a főtitkár fizetésénél, márpedig ő 300 ezer svájci frankot keresett, ezért végül mi is ekkora összegről tárgyaltunk. A FIFA-nál közölték, hogy ezt később fizetnék ki, de később sem jött meg. Amikor Blatter - a FIFA pénzügyi osztályának kérdésére - elismerte, hogy tartozik nekem, én elküldtem a számlát, de hibáztam. Elfelejtettem, hogy évente 300 ezret fizettek volna, én 500 ezerre emlékeztem, tehát úgy gondoltam, hogy négyszer 500 ezerrel tartoznak, ezért küldtem kétmillióról szóló számlát. Tíz nappal később minden gond nélkül átutalták az összeget, pedig ha bármilyen kétségük lett volna, nyilván nem fizetnek" - mondta Michel Platini.

A FIFA elnökválasztására február 26-án kerül sor. A hivatalos jelentkezés határideje jövő hétfő.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás