promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Blatter és Platini 90 napig sakkozhat
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A svájci sportvezető 18 év után „kényszerszabadságra megy” de ezt ha úgy akarják, meg is hosszabbíthatják, ami még pluszba 45 nap lehet. Ugyanilyen megrovásban részesült Michel Platini is, aki az UEFA-elnöke. A döntést csütörtökön Hans-Joachim Eckhart, az etikai bizottság bírája hozta meg.

Az eltiltás alatt a sportvezetőket minden nemű, labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől eltiltották, nemzeti és nemzetközi szinten egyaránt. Ennek értelmében Platini, mint UEFA-elnök sem tevékenykedhet. Mivel Platini indulni akar a FIFA elnöki székéért, ez így eléggé bekavar a dolgokba. Angol források szerint ugyanakkor az UEFA-elnök már a felfüggesztéssel kihúzhatta magát a kandidálók listájáról. Platinit nem nagyon érdekli a dolog, azt nyilatkozta nem hátrál meg, benyújtotta a szükséges papírokat, és indul az elnöki posztért.

Persze vannak még nevek, nem kell félni. 90 napos büntetést kapott a főtitkár Jerome Valcke is, és a dél-koreai Csung Mong Jun, akit csak 6 évre függesztettek fel. Emellé még 100 ezer svájci frank büntetést kapott, de biztos lesz miből kicsorgatni. Értsd: „Nem poénból jött az a 6 év.”

A FIFA legmagasabb szintű döntéshozója jelenleg a kameruni Issa Hayatou, az Afrikai Labdarúgó-szövetség első embere, Blatter távollétében ő veszi át az irányítást. Ebben az a legszebb, hogy korrupciós vádak ellene is vannak, pl. a kilencvenes években százezer eurós kenőpénzt fogadott el tévés jogok odaítéléséért, és állítólag a katari vb pályázat támogatásában is benne volt a keze, persze nem ingyen.

game over blatter
A FIFA etikai bizottsága hétfő óta ülésezik Zürichben, és nagyon keresik a megoldásokat. Blatter ugyebár június 2-án lemondott, de be is jelentette, hogy az új elnök megválasztásáig ő látja el a vezetői teendőket. Az etikai bizottság mindenesetre a távozását szorgalmazó szponzorokkal ért egyet, ebből következett a 90 napos felfüggesztés.

„Sepp Blatter kilencven napra partvonalon kívülre került. De gyorsan visszatér, és remélhetőleg megszervezi a kettőezer-tizenhatos kongresszust. Még nincs itt a vége. Kár, hogy a futballban töltött negyven éve után ez történik vele, de övé lesz az utolsó szó” – mondta Klaus Stöhlker, Blatter tanácsadója a BBC-nek.

Szerintünk viszont ezzel vége.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás