promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kvíz: azt hiszed megy az alapmatek? Most bebizonyítjuk, hogy mégsem
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Kvízek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ha eddig azt hitted, kened-vágod az alapszintű matekot, most nagyot csalódhatsz magadban.

Tény, hogy a hétköznapi életben semmi szükség a legtöbb embernek olyanokra, hogy szinusz, kotangens, logaritmus, gyökvonás; elég, ha jól megy az alapszintű matek, vagyis az összeadás, kivonás, szorzás, osztás. Hogy mennyi 9 szorozva 7-tel, vagy 99 osztva 9-cel, a legtöbb ember gyorsan rá tudja vágni, de mi van akkor, ha nem természetes számokkal írjuk ki ezeket a matekpéldákat.

Ha római számokkal írjuk ki a feladványokat, máris nem olyan könnyű a helyzet igaz? Márpedig most alaposan próbára fogjuk tenni a tudásotokat, mert nem elég, hogy kiválóan tudjál összeadni, kivonni, szorozni, osztani, de a római számokat is kenni-vágni kell ahhoz, hogy jó eredményt érjél el ebben a kvízben.

Lesz 10 matek feladvány, mindegyik alapszintű matekpélda, de római számokkal lesznek megadva a számok, és római számokkal is kell megadni a helyes válaszokat. Ez benne a nehézség, hiszen elég, ha csak egyetlen római számra rosszul emlékszel, és máris dől az egész fejszámolás.

Maguk a példák egyébként nem nehezek, de azzal, hogy nem természetes számokkal írtuk ki, nem mondhatjuk könnyűnek őket. Szóval legyetek résen, gondolkodjatok sokat, tornásztassátok meg kicsit az agyatokat, jót fog tenni, higgyétek el.

Kvízre fel!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás