promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Eső, szél, árvíz, de enyhülő záporok - részletes időjárás-előrejelzés

Eső, szél, árvíz, de enyhülő záporok - részletes időjárás-előrejelzés

Borítókép:  Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions

Mutatjuk, milyen idő várható a nap folyamán.​

Reggeli órák (6:00 - 9:00):

A reggel ködös, párás lehet az ország több területén, különösen az Északi-középhegység völgyeiben, valamint az Alföldön. A köd helyenként korlátozhatja a látási viszonyokat, így az autósoknak érdemes figyelmesebben vezetni. A köd feloszlása után többnyire felhős időre lehet számítani a Dunántúlon és a nyugati megyékben.

A hőmérséklet ekkor 10-15°C körül alakul, ami hűvösebb reggelt eredményez, ezért érdemes rétegesen öltözködni. A szél általában gyenge vagy mérsékelt lesz reggel, de a nyugati területeken már ekkor érezhetőek lehetnek az erősebb széllökések.

Napközben (10:00 - 16:00):

Napközben változó felhőzet jellemzi az időjárást az ország különböző részein. A nyugati és délnyugati megyékben (pl. Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala) a felhőzet megnövekszik, és ott kisebb eső, zápor is előfordulhat. A hőmérséklet a nap folyamán kellemesen alakul, délen akár 23°C-ig is felmelegedhet a levegő, míg északnyugaton és az északi hegyvidékeken 17-20°C várható.

A szél erősödni fog az északi és nyugati részeken, különösen a hegyvidéki területeken, ahol 70-90 km/h-s széllökések sem kizártak, különösen a Kőszegi-hegységben, a Soproni-hegységben és a Bakony magasan fekvő részein. Ezeken a területeken a szél már délutánra is jelentősen megélénkülhet​.

A Dunántúlon az eső esélye a késő délutáni órákig fennáll, főleg a középső és délnyugati területeken, míg keleten szárazabb idő várható. Az erős szél és a hűvösebb levegő miatt a hőérzet is alacsonyabb lehet, mint a tényleges hőmérséklet, főként a szélfújta területeken.

Esti órák és éjszaka (18:00 - 24:00):

Este az ország nagy részén borult marad az égbolt, de az eső fokozatosan eláll. A szél ekkorra már mérséklődik, kivéve a Győr-Moson-Sopron megye nyugati felén, ahol még estig kitart a szeles idő. Az északi és középső területeken az ég kitisztulhat, de a hőmérséklet 10-13°C-ra csökken, míg a hegyekben akár 7-8°C is lehet. Az éjszaka hűvös lesz, északkeleten akár talajmenti fagyok is előfordulhatnak a völgyekben, így érdemes figyelni az érzékeny növények védelmére.

Allergiások figyelmébe:

Az eső és a lehűlés kedvez a levegő tisztulásának, így a pollen- és légszennyezettség alacsonyabb lesz az átlagosnál. Azonban a parlagfű pollenje továbbra is jelen van a levegőben, és különösen a déli, alföldi területeken, ahol kevesebb csapadék várható, a pollen koncentráció magasabb lehet​. Az allergiások számára fontos, hogy kerüljék a szeles, száraz időszakokat, amikor a pollenkoncentráció ismét növekedhet.

Veszélyjelzés és figyelmeztetések:

Jelenleg Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém vármegyékre adtak ki szél miatti figyelmeztetést, ahol 70 km/h feletti széllökések várhatóak a nap folyamán. Az esti órákra már csökken a széllökések intenzitása, de a Soproni-hegység környékén és Győr-Moson-Sopron nyugati területein továbbra is erős szél lehet​.

Árvízhelyzet:

A Duna magyarországi szakaszán jelenleg komoly árvízhelyzet alakult ki. A folyó szintje több helyen, például Győr környékén már meghaladta a 9 métert, és a Szigetköz térségében intenzív védekezési munkálatok zajlanak.

A fővárosban szombaton várják az áradás tetőzését, ahol a rakpartok lezárása már hétfőn elkezdődött. Budapest legkritikusabb pontjain homokzsákokkal és mobilgátakkal erősítik a védvonalakat. Az árvíz miatt több helyen korlátozások léptek életbe, például a Margitszigetre csak a védekezésben részt vevők léphetnek be, és a vonatközlekedés is akadozik a Hegyeshalom környékén