promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Kíméletlen csapadékrendszer árasztja el az országot, riasztásokat adtak ki a következő napokra

Kíméletlen csapadékrendszer árasztja el az országot, riasztásokat adtak ki a következő napokra

Borítókép:  Unsplash / illusztráció
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions

Az ország egyik felében már ősz, a másikban viszont még nyár lesz.

Erőteljes kettősség lesz jellemző csütörtökön az ország időjárására, a következő napokban azonban a nyári meleg fölött már győzedelmeskedni fog a lehűlés és az eső, ma még azonban láthatjuk a napot, és az ország egyes részein még melegünk is lehet.

Többnyire változóan felhős égboltra számíthatunk a déli és keleti országrészekben több napsütéssel, míg északon már erőteljesebb felhősödéssel. A reggeli órákban helyenként ködfoltok is kialakulhatnak, a szél általában mérsékelt lesz, de időnként élénk északi, északnyugati széllökések is előfordulhatnak, főként a Dunántúlon.

A nyugati határszélre már csütörtök reggelre megérkezik a következő napokat meghatározó hidegfront lassan mozgó felhőrendszere, amelyből helyenként nagyobb mennyiségű csapadék is hullhat, előterében pedig záporok, zivatarok is kialakulhatnak. A határszélen már a délutáni órákban sem lesz melegebb 14-16 foknál, míg a középső országrészben és a Tiszántúlon akár még 28-29 fokig is felkúszhat a hőmérő higanyszála.

Pénteken délutánra már a Tiszántúlra is megérkezik a csapadékzóna, ám itt még 20 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, a Viharsarokban és az északi területeken 25 fok fölötti maximumokra számíthatunk, itt zivatarokkal érkezik meg az újabb lehűlés

A légnyomás fokozatosan csökkenni kezd a hidegfront közeledtével, ami a migrénesek számára okozhat kellemetlen tüneteket. A pollenkoncentráció is enyhül, ám a parlagfű pollenjei még mindig erősen jelen vannak, a csapadék és a szél azonban javít a helyzeten.

Riasztásokat adtak ki

Ami a veszélyjelzéseket illeti, csütörtökre Bács-Kiskunra és Baranyára zivatar, Vas és Zalára pedig eső miatt adták ki a sárga riasztást, péntekre a Tiszántúlra és a középső országrészre szintén zivatar, a Nyugat-Dunántúlra eső miatt lép életbe az elsőfokú riasztás.

A középtávú prognózisok alapján a hétvége országszerte jelentős mennyiségű csapadékot hozhat, késő őszi hőmérséklettel. Lassú melegedés a jövő hét elejétől kezdődhet, de az elmúlt hetek forrósága már nem tér vissza.

Mint a met.hu közölte, a csapadékos időnek köszönhetően végre jó eséllyel véget ér a hosszú aszály. A nyári növények terméskilátásain ez ugyan már nem segít, ám az őszi időszakra is nagy szükség van a talaj átnedvesedésére. Az elmúlt 90 napot tekintve nagyjából 100-150 milliméter hiányt mutat a csapadékösszeg az átlaghoz képest.