promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Némi enyhülés és esély zivatarokra augusztus utolsó napján - részletes időjárás előrejelzés

Némi enyhülés és esély zivatarokra augusztus utolsó napján - részletes időjárás előrejelzés

Borítókép:  Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions

Pulóver még azért nem fog kelleni. 

A mai szombaton augusztus 31-én, Magyarországon alapvetően nyárias időjárásra kell számítani, ahol a napos időszakokat záporok és zivatarok szakíthatják meg, különösen a délutáni órákban. A reggeli órákban az ország legtöbb részén derült, napos időre ébredhetünk, a hőmérséklet már kora reggel is 20-24°C között alakul. Az Alföldön és a déli területeken gyors felmelegedés várható, így a délelőtt folyamán a hőmérséklet gyorsan emelkedik, és 30°C fölé is kúszhat. A szél gyenge vagy mérsékelt lesz, de zivatarok közelében átmenetileg megerősödhet.

A délutáni órákban a meleg idő ellenére a légkör labilissá válik, ami kedvez a záporok és zivatarok kialakulásának, különösen az ország keleti és északkeleti részén. Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, valamint Hajdú-Bihar vármegyékben fokozottabb eséllyel alakulnak ki intenzívebb zivatarok, amelyekhez helyenként jégeső és viharos széllökések is társulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország nagy részén 30-34°C között alakul, de az Alföld egyes részein a csúcshőmérséklet akár 35-36°C-ot is elérheti. A déli szél többnyire mérsékelt marad, de zivatarok idején erős, viharos széllökések is előfordulhatnak.

Az esti órákban a zivatarok fokozatosan elcsendesednek, és az éjszaka folyamán a felhőzet is felszakadozik. A hőmérséklet éjszaka 18-22°C közé hűl, a nyugalmasabb völgyekben akár 16°C is lehet. A késő esti órákban az ország nagy részén már derült vagy gyengén felhős idő várható, csapadék nélkül. Az éjszakai égbolt jellemzően változóan felhős lesz, de a legtöbb helyen már száraz időre lehet számítani. A légmozgás mérséklődik, így nyugodt, csendes éjszaka várható.

Jelenleg az ország egyik vármegyéjére sem adtak ki figyelmeztetést, azonban a zivatarok miatt a keleti területeken óvatosság javasolt. Az UV-sugárzás a napos időszakokban magas lesz, különösen dél körül, ezért fontos a megfelelő védelem, például naptej használata, napszemüveg és kalap viselése. A nap folyamán a változékony időjárás miatt érdemes figyelemmel kísérni az aktuális előrejelzéseket és a meteorológiai szolgálat figyelmeztetéseit​.