promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Már úton a viharok, itt pattanhatnak ki heves zivatarzónák, riasztást adtak ki keddre

Már úton a viharok, itt pattanhatnak ki heves zivatarzónák, riasztást adtak ki keddre

Borítókép:  Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions

Sok helyen megdörrenhet az ég, már hajnaltól kialakulhatnak az első viharok.

Továbbra sem tágít a kánikula, egész héten marad az ilyenkor megszokottnál jóval melegebb idő, a hőmérsékleti maximumok kedden is 33-36 fok között alakulnak. A hőség ezúttal is leginkább a Duna vonalától keletre lesz jelentős, az Alföld déli és keleti részein, itt 34-35 fokot mérhetünk délután.

A hajnali órákban az északi területek kivételével 20 fok fölötti minimumokat mérhetünk, a Dunántúlon már ekkor kipattanhatnak záporok, zivatarok, a Balaton környékén hevesebb viharokra is számíthatunk.

Délelőtt az északi országrész kivételével sok napsütésre számíthatunk, délután azonban szinte mindenhol megjelennek a gomolyfelhők, a fővárosban és az Észak-Alföldön számíthatunk zivatarra. Az északias szél élénk lesz, viharok közelében megerősödhet, a viharok miatt az egész országra kiadták a sárga, azaz az elsőfokú riasztási szintet.

A folytatásban csökken a csapadékhajlam, augusztus utolsó napjaiban ismét 33-35 fokos kánikula várható, amely várhatóan szombaton tetőzik. Legkorábban a hét utolsó napján érkezhet jelentősebb enyhülés, ám ezt követően is marad a nyárias hőmérséklet, így szeptember elején sem lesz még őszies az idő.

Az UV-sugárzás ugyan valamivel már gyengébb, ám még így is elérheti a 6-os szintet, ami erősnek számít. Az aszályhelyzet továbbra is rendkívül súlyos, az ország területének 60 százalékát érinti:

„A talaj felszín közeli része az elmúlt egy hét záporai által akár többször is érintett területeken alaposan átnedvesedett, és akár a középső talajrétegbe is jutott a nedvességből, a fél méternél mélyebb talajréteg azonban országszerte kritikusan száraz. Az Alföldön és a Dunántúl délkeleti részén nagy területen a 30%-t sem éri el a felső egy méteres talajréteg nedvességtartalma”

– írja a met.hu.