promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Hatalmas lehűlés érkezik, csak nem Magyarországon, a hét még kemény lesz - részletes időjárás előrejelzés

Hatalmas lehűlés érkezik, csak nem Magyarországon, a hét még kemény lesz - részletes időjárás előrejelzés

Borítókép:  Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions

Az iskolakezdésre is marad a melegebb időjárás. 

Augusztus 26-án, hétfőn rendkívül forró időjárásra kell számítani Magyarország egész területén. A reggeli órákban már jelentős hőség uralkodik, a hőmérséklet 22-26 °C között mozog, főleg a nagyobb városokban és a déli régiókban tapasztalható a magasabb érték. Az Észak-Dunántúlon helyenként kialakulhat köd, ami azonban gyorsan feloszlik, így a reggeli órákban is túlnyomóan napos idő lesz jellemző.

Napközben az ország minden részén tovább fokozódik a hőség, délutánra a hőmérséklet 35-39 °C között alakul. A legmelegebb területek az Alföld déli részein és a Dél-Dunántúlon lesznek, ahol akár 40 °C közeli csúcsértékek is előfordulhatnak. A déli órákban különösen erős UV-sugárzás várható, így fontos a megfelelő védelem, mint például a naptej használata, kalap viselése és a közvetlen napfény elkerülése. A páratartalom magas marad, ami tovább fokozza a hőérzetet, különösen a keleti és déli országrészekben.

Az esti órákban nyugat felől megnövekszik a felhőzet, és a Dunántúl nyugati és középső részén helyenként záporok, zivatarok alakulhatnak ki. Ezeket a zivatarokat viharos széllökések, jégeső és intenzív csapadék kísérheti, ami lokálisan jelentős mennyiségű, akár 25 mm-t meghaladó csapadékot is eredményezhet. A hőmérséklet az esti órákban is csak lassan csökken, 27-30 °C között marad, éjszaka pedig 24-28 °C közötti minimumok várhatóak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetést adott ki az extrém magas hőmérséklet miatt, különösen a Dunántúl keleti felén és az Alföld déli részén, ahol a napi középhőmérséklet meghaladja a 27 °C-ot. Ezen területeken a hőstressz jelentős lehet, ami különösen az idősek, a kisgyermekek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők számára jelent fokozott kockázatot.

Az allergiások számára ez a nap különösen megterhelő lehet, mivel a parlagfű pollen koncentrációja továbbra is nagyon magas. A levegőben lévő pollen és a szmog együttesen súlyosbíthatja a légzőszervi panaszokat, így ajánlott kerülni a hosszabb ideig tartó kinti tartózkodást, különösen a délutáni órákban. A lakásokat érdemes inkább reggel vagy késő este szellőztetni, amikor a pollen koncentráció alacsonyabb.