promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Vörösben úszik az ország, még a Katasztrófavédelmi Igazgatóság is közleményt adott ki - részletes időjárás előrejelzés

Vörösben úszik az ország, még a Katasztrófavédelmi Igazgatóság is közleményt adott ki - részletes időjárás előrejelzés

Borítókép:  Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions

A nyár egyik legnehezebb szakasza áll előttünk. 

A mai csütörtöki napon augusztus 15-én Magyarország területén extrém hőségre és szélsőséges időjárási viszonyokra kell számítani, amely komoly figyelmet és felkészülést igényel. Az ország egész területén harmadfokú hőségriasztás van érvényben, amelyet az Országos Meteorológiai Szolgálat adott ki a várható rendkívüli forróság miatt.

A nap már korán meleg lesz, a hajnali órákban a hőmérséklet 22-24°C körül alakul. A napsütés gyorsan felmelegíti a levegőt, így már a reggeli órákban is érezhető lesz a hőség, különösen a városokban, ahol a betonfelületek gyorsan elnyelik és visszasugározzák a nap hőjét. Az alacsonyabb fekvésű területeken, különösen a folyók és tavak környékén, ködfoltok alakulhatnak ki, de ezek gyorsan eloszlanak a napsütés hatására.

Napközben az ország nagy részén zavartalan napsütés várható, felhőmentes égbolttal. A levegő hőmérséklete gyorsan emelkedik, és dél körül már 35-37°C közötti értékekre lehet számítani.

A délutáni órákban a csúcshőmérséklet 37-39°C között alakul, de a déli és alföldi területeken, valamint Budapest környékén akár 40°C feletti értékeket is mérhetnek. Az UV-sugárzás nagyon magas lesz, ezért a szakemberek javasolják a bőr védelmét megfelelő fényvédő készítményekkel, és a közvetlen napsugárzás kerülését 11 és 15 óra között.

Az extrém hőség mellett a levegő relatív páratartalma alacsony lesz, amely tovább fokozza a hőérzetet. A nagyvárosokban, különösen Budapest belső kerületeiben, a hőszigetek hatása miatt a hőmérséklet még magasabb lehet, és a levegő is állottabbá válhat, ami nehezíti a légzést. A közlekedésre is hatással lesz a hőség: a forró aszfalt és a megnövekedett hőterhelés miatt a járművezetőknek különösen óvatosnak kell lenniük, mivel a fáradékonyság és a koncentráció csökkenése növeli a balesetek kockázatát.

A hőmérséklet csak lassan csökken az esti órákban, 22-25°C körüli értékekre. A meleg levegő megmarad, és az éjszakai órákban sem várható jelentős lehűlés. A lakóépületek, különösen a tetőtéri lakások, továbbra is nagyon melegek maradnak, ami megnehezíti az alvást. Az alacsonyabb éjszakai hőmérsékletekre számító területeken sem lesz igazán felfrissülés, mivel a minimális hőmérséklet sem esik 20°C alá.

A rendkívüli hőség miatt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is felhívta a lakosság figyelmét az óvintézkedések betartására. Fontos a megfelelő folyadékbevitel – a napi 2-3 liter víz elfogyasztása elengedhetetlen –, és kerülni kell a kávé, az alkohol és a cukros üdítők fogyasztását, amelyek dehidratálhatják a szervezetet. Ajánlott továbbá könnyű, világos színű, természetes anyagokból készült ruházat viselése, valamint a napvédő sapka vagy kalap használata.

A hőségriadó mellett tűzgyújtási tilalom is érvényben van az egész országban, mivel a száraz, meleg időjárás jelentősen növeli az erdőtüzek kockázatát. A hatóságok felhívják a figyelmet arra, hogy az erdőkben és a szabadtéri rendezvények helyszínein fokozott óvatosságra van szükség. Az előrejelzések szerint a következő napokban is hasonlóan forró idő várható, így a hőség miatti riasztás valószínűleg a hét végéig érvényben marad.