promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Kettészakad az ország, kánikula és sűrű felhőzet, zivatar is várható, mutatjuk, hol - részletes időjárás előrejelzés

Kettészakad az ország, kánikula és sűrű felhőzet, zivatar is várható, mutatjuk, hol - részletes időjárás előrejelzés

Borítókép:  Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions

Embert próbáló idővel indul a hét.

A mao hétfői napon augusztus 12-én Magyarországon a reggeli órákban többnyire derült vagy gyengén felhős időre számíthatunk. A Dunántúl északnyugati részén már a korai órákban is érezhető lesz a nyugat felől érkező enyhe felhősödés, de esőre ekkor még nem kell számítani.

Az ország középső és keleti részein, így Budapest és a Tisza vidékén, a reggel viszonylag kellemesen indul majd, 18-22°C közötti hőmérséklettel. Ezeken a területeken a napfelkelte után gyorsan emelkedik a hőmérséklet, és a reggeli órákban már sokfelé 25°C körüli hőmérsékletet mérhetünk. Az északkeleti megyékben ugyanakkor előfordulhatnak kisebb ködfoltok, különösen a folyók mentén, de ezek gyorsan feloszlanak a nap előrehaladtával.

A nap folyamán az időjárás kétarcú lesz: miközben az ország keleti és középső részén szinte zavartalan napsütésre készülhetünk, addig a Dunántúlon fokozatosan növekszik a felhőzet. A hőmérséklet országosan eléri a 30-34°C-ot, a legmelegebb délen és délkeleten lesz, például Szeged és Baja térségében. A déli órákban, különösen a Balaton déli partján, erősödő északi szél is várható, amely enyhe frissülést hoz a nagy melegben.

Az északnyugati területeken, így Győr-Moson-Sopron vármegyében, délutánra már esőfelhők gyülekeznek, és helyenként záporok, zivatarok is kialakulhatnak. A zivatarokat viharos széllökések, intenzív villámlás, és helyenként jégeső kísérheti. Az észak-dunántúli megyékben a záporok a késő délutáni órákban fokozatosan terjednek délkelet felé, így az esti órákra a Balaton környéke és a Bakony térsége is érintett lehet.

Az esti órákban a nyugati országrészben már gyakrabban előfordulhatnak záporok és zivatarok. A Balaton környékén különösen a tó nyugati felében valószínű zivatartevékenység, ezért itt a horgászoknak és a strandolóknak érdemes figyelniük az esetleges viharjelzéseket. Az éjszaka folyamán a zivatarok fokozatosan továbbterjednek az ország belseje felé, bár a csapadék nem lesz kiterjedt és intenzitása is csökken, de helyenként még zivataros esőkre lehet számítani a középső országrészben.

A hőmérséklet éjszakára 20-25°C közé süllyed, de a párás, fülledt levegő miatt nehezen viselhető lesz az éjszaka, különösen a városi területeken, ahol a hőszigethatás miatt még melegebb lehet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az északnyugati területekre, különösen Győr-Moson-Sopron vármegyére adott ki zivatarveszély miatti figyelmeztetést, ahol a késő délutáni órákban intenzív zivatarok alakulhatnak ki. Ezeket a zivatarokat viharos széllökések és helyenként jégeső kísérheti, ezért érdemes figyelni az OMSZ friss riasztásait és időben meghozni a szükséges óvintézkedéseket.