promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ezekben a vármegyékben felhők takarják el az eget, lőttek a vasárnapi programnak - részletes időjárás előrejelzés

Ezekben a vármegyékben felhők takarják el az eget, lőttek a vasárnapi programnak - részletes időjárás előrejelzés

Borítókép:  Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions

Mutatjuk, milyen idő várható a hét utolsó napján. 

A mai vasárnapi napon augusztus 11-én, Magyarország területén változékony, ám alapvetően nyárias időjárásra számíthatunk, amely a nap folyamán különböző formákban jelentkezik az ország különböző régióiban.

Reggel a legtöbb helyen viszonylag hűvösen indul a nap, a hőmérséklet 15-19°C között alakul. A keleti és északkeleti régiókban, például Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékben, az égbolt többnyire derült lesz, csupán néhol jelenhetnek meg kisebb felhők.

Ugyanakkor a Dunántúl nyugati részein, mint Vas és Zala megyék, már reggel is előfordulhat némi felhősödés, de esőre nem kell számítani. A szél többnyire gyenge marad, különösen a középső és keleti országrészekben, míg a nyugati területeken, például Győr-Moson-Sopron megyében, a déli szél időnként élénkebbé válhat.

Napközben a hőmérséklet jelentősen emelkedik, országszerte 28-33°C között lesz. Az Alföld déli és középső részein, mint Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyék, sok napsütésre lehet számítani, ami kedvez a szabadtéri programoknak.

Ezzel szemben Észak-Dunántúlon, például Komárom-Esztergom és Veszprém megyékben, a nap folyamán gomolyfelhők alakulhatnak ki, melyek helyenként záport vagy zivatart hozhatnak, különösen a hegyvidéki területeken, mint a Bakony vagy a Vértes.

Ezek a záporok azonban rövid életűek lesznek, és csak szórványosan fordulnak elő. Az ország déli részein, például Baranya megyében, a szél mérsékelt marad, míg északnyugaton és a középhegységekben, mint a Mátrában és a Bükkben, zivatarok környékén megélénkülhet.

Este és éjszaka az idő fokozatosan lehűl, a hőmérséklet 18-23°C közé csökken. A délutáni zivatarok nyomán a nyugati és északnyugati megyékben, mint Zala, Vas és Győr-Moson-Sopron, helyenként még előfordulhat rövid ideig tartó eső, de az éjszaka folyamán már inkább derült vagy gyengén felhős égboltra számíthatunk.

Az ország középső régiójában, így Budapesten és Pest megyében is, az éjszakai időjárás kedvező lesz, bár a levegő páratartalma megemelkedhet, ami különösen a városi területeken, például a főváros belső kerületeiben okozhat nehézségeket az alvás során.

Az éjszakai szél többnyire gyenge marad, bár a Balaton környékén és a Dunántúl nyugati részén, ahol a délután zivataros volt, még élénkebb széllökések előfordulhatnak.

Orvosmeteorológiai szempontból nem várható különösebb fronthatás, így az időjárásnak nem lesz jelentős hatása a frontérzékeny emberekre. Ugyanakkor a magas UV-sugárzás miatt javasolt a napvédő krémek használata a napközbeni órákban, különösen déltájban, amikor a napsugárzás a legerősebb.

Az időseknek és a kisgyermekeknek ajánlott árnyékban maradniuk a déli órákban, míg a pollenallergiások számára enyhe tünetek jelentkezhetnek a nap folyamán, mivel a levegőben továbbra is jelen vannak a pollenek, bár koncentrációjuk nem éri el a kritikus szintet.