promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Őrjítő forróság után ítéletnapi viharok vágnak utat a hűvösebb levegőnek, de ez még mindig nem elég a felfrissüléshez

Őrjítő forróság után ítéletnapi viharok vágnak utat a hűvösebb levegőnek, de ez még mindig nem elég a felfrissüléshez

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions

Tetőzik a forróság, de egyre több helyen pattannak ki heves zivatarok.

Több mint másfél hete tart már a tikkasztó kánikula, egyre rosszabbul bírják az emberek a folyamatos hőstresszt és a trópusi éjszakákat. A lehűlés ugyan most nem hirtelen jön, ám úgy tűnik, hogy a károkozó viharokat így sem ússzuk meg.

Míg a Nyugat-Dunántúlon és az északi országrészekben valamivel már mérsékeltebb volt ma a felmelegedés, addig Közép-Magyaországon és főképp a Dél-Alföldön, így a viharsarki részeken nem volt ritka a 40-42 fok körüli csúcshőmérséklet sem.

A felhősödés ugyanakkor már elkezdődött, és a délutáni prognózisok szerint Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, valamint Jász-Nagykun-Szolnok vármegyére narancs fokozatú figyelmeztetést adtak ki zivatarokra, ami azt jelenti, hogy akár hevesebb események is előfordulhatnak, így felhőszakadás és jégeső lehetőségét sem lehet kizárni.

A Hungaromet kedd délutáni előrejelzése szerint záporok, zivatarok szórványosan előfordulhatnak:

„főleg a Dunántúl keleti felén, a középső országrészben, valamint az Északi-középhegység, Észak-Alföld tágabb térségében számíthatunk rájuk.”

Mint írták,

„a zivatarokhoz elsősorban viharos széllökés és felhőszakadás társulhat, egy-egy hevesebb cella is lehet. A déli, délkeleti, a Dunántúl északnyugati részén az északira forduló szelet helyenként élénk lökések kísérhetik.”

Mindeközben több megyében továbbra is érvényben van a piros figyelmeztetés a magas középhőmérséklet miatt, a Nemzeti Népegészségügyi Központ pedig egészen csütörtökig meghosszabbította a harmadfokú hőségriasztást.

Szerda délután a Dél-Alföldön még mindig megközelítheti a 40 fokot a csúcshőmérséklet, ugyanakkor a Dunántúlon és Észak-Magyarországon 30-32 fokos maximumokra számíthatunk. A következő napokban lassú mérséklődés jöhet a hőmérsékletet illetően, a hét végéhez közelítve 1-1 fokot csökkenhet a nappali felmelegedés mértéke.