promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ítéletidőt időt hoznak a zivatarcellák, 7 vármegye kapott fokozott figyelmeztetést a viharok miatt - részletes időjárás-előrejelzés

Ítéletidőt időt hoznak a zivatarcellák, 7 vármegye kapott fokozott figyelmeztetést a viharok miatt - részletes időjárás-előrejelzés

Borítókép:  Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions

Balaton környékén is előfordulhat jégeső, heves széllökés, máshol pedig még ennél is durvább vihar tombolhat.

Valamilyen figyelmeztetésben minden vármegye részesült az Országos Meteorológiai Szolgálat szombatra vonatkozó figyelmeztetése értelmében. Részben a perzselő hőség, részben viszont a zivatarok azok, amik miatt úgy döntött az időjárás-előrejelző szervünk, hogy figyelmeztetni kell az embereket a küszöbön álló veszélyre

A met.hu oldalán megjelent előrejelzés szerint a mai nap folyamán a sok napsütést csak időszakosan zavarhatja meg erőteljesebb gomolyfelhő-képződés, a déli óráktól kezdődően főjént a keleti országrészben pattanhatnak ki helyenként hőzivatarok, később pedig nyugat, délnyugat felől képződnek zivatarcellák, amelyek idővel kelet, északkelet felé tevődnek.

A meteorológiai szolgálat jelzése szerint heves zivatarok sem zárhatók ki a mai nap folyamán, azoktól függetlenül pedig a Dunántúlon az északnyugati, a Tiszántúlon a délies szelet kísérhetik időszakosan élénk széllökések. A mai nap során a csúcshőmérséklet nagyrészt 34 és 40 fok között várható, Alföldön magasabb, az északnyugati tájakon alacsonyabb hőmérséklettel.

A HungaroMet térképe szerint a legbarátibb idő Sopron és Győr környékén lesz, ott csak 30 fok körül alakul a középhőmérséklet az előzetes előrejelzések szerint, miközben a legpusztítóbb hőség Kiskunhalas, Szeged, Orosháza és Szentes környékére várható, ott a 40-41 fok körüli hőmérsékletek a legvalószínűbbek.

Szombat este aztán döntően derült vagy gyengén felhős idő várható, de időszakosan továbbra is erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés. A Dunántúl fölött lévő zivatarcellák idővel kelet, északkelet felé tevődnek, így a középső és keleti országrészt is érinthetik. A hajnali órákban már kevesebb helyen valószínű csapadék, a szél pedig csak a zivatarok közelében lehet erős vagy viharos.

A hőmérséklet az éjszakai órákban alapvetően 18 és 26 fok között fog alakulni, ismételten Győr, Sopron, illetve Salgótarján környéke lesz az, ahol a leghűvösebb éjszaka lehet, míg az Alföld valamennyi régiójában, valamint a Balaton környékén lesz a legmelegebb.

A HungaroMet pedig két okból is adott ki figyelmeztetéseket országszerte: részint a magas középhőmérséklet, részint a zivatarok miatt. Előbbi esetbe azért, mert az átlagos középhőmérséklet 29 fok felett alakul: Zala, Vas, Győr-Moson, Veszprém, Komárom-Esztergom, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyék másod, minden más vármegye harmadfokú riasztást kapott a perzselő hőség miatt.

Sokkal érdekesebb azonban, hogy az egész országra vonatkozó minimum elsőfokú, de Zala, Vas, Győr-Moson, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér és Pest vármegyékre vonatkozóan viszont másodfokú riasztás lépett érvénybe, így ezen megyékben nagyobb a valószínűsége annak, hogy nagyobb és erősebb zivatarok csapnak le.

A zivatarokat viharos szél (60-90 km/h, lokálisan egy-egy helyen légzuhatagban afölött), jégeső (a Tiszántúlon 2 cm alatt, másutt 2-3 cm körüli átmérővel), lokálisan intenzív csapadék (15-25 mm) kísérheti. Ezek országos bárhol kialakulhatnak, de a déli, kora délutáni óráktól elsősorban a Tisza vonalában, Tiszántúlon helyenként, majd délután, este a Dunántúlon várhatóak.

A Balaton környékén átlagosan 34-35 fok körül fog alakulni az előrejelzések szerint az időjárás, a vízhőmérséklet pedig a hőség miatt 27-28 fokot is elérheti. A magyar tengerre látogatók viszont számítsanak arra, hogy bizony kialakulhatnak záporok-zivatarok arra is, itt is lecsaphatnak a zivatarcellák.

Aki pedig a videós előrejelzést kívánja megnézni, az kattintson erre a videóra: