promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szupercellás jégviharok érkeznek a megtorpanó hidegfronttal, egész hétvégén háborogni fog a légkör
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Valamelyest mérséklődik ugyan a hőség, ám cserébe heves zivatarokra készülhetünk.

Az elmúlt napokban tikkasztó forróság árasztotta el a Kárpát-medencét, főleg az Alföldön 38 fok körüli hőmérsékleteket is mérhettünk. A nyár első támadását a szombaton érkező hidegfront azonban csak visszaszorítani tudja, fázni a következő napokban sem fogunk.

A szombat délutáni órákra a csapadéktevékenység leginkább az ország keleti, délkeleti részére húzódik, itt több hullámban csaphatnak le heves, akár szupercellás zivatarok is, melyeket felhőszakadás és nagyobb méretű jég is kísérhet a Hungaromet prognózisa szerint.

Továbbra is délkeleten számíthatunk a legnagyobb forróságra, a 36-38 fokos hőség az esti órákra mérséklődik csupán, ám a légkör még ekkor sem nyugszik meg. Este főképp a középső országrészben és a Tiszántúlon lehetnek még zivatarok.

Vasárnap szintén ezekben a térségekben számíthatunk további csapadékra, ám a hőmérséklet már elviselhetőbb lesz. A Dunántúlon és az északi országrészben 26-28 fok körüli maximumokra, míg a délkeleti országrészben 30 fokra számíthatunk, így végre jó néhány fokkal hűvösebbet mérhetünk.

Szombatra még a délkeleti megyékben továbbra is harmadfokú hőségriasztás lesz érvényben, míg zivatarra a Dunántúli régiókat leszámítva másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Az UV-sugárzás az egész országban az extrém tartományba emelkedik, ezért fontos a megfelelő védelem, tartózkodjunk minél kevesebbet a napon. A levegőminőség a légkör alsóbb régióiba jutó szaharai por miatt romlott ugyan, ám a hidegfront szele kisöpri a szennyeződéseket.

A hideg- és melegfrontra érzékenyek is megszenvedik a következő napokat, emiatt fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás léphet fel az arra érzékenyeknél. A következő napokban továbbra is maradnak a 30 fok körüli csúcsértékek, a hét közepétől lehet esély újabb csapadékra, ám a hőmérséklet nem esik vissza jelentősebb mértékben.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás