promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Újabb zivatarcellák jönnek, 10 vármegyében él a riasztás a viharos széllel és felhőszakadással érkező gócok miatt
Borítókép:  Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Vasárnapig adtak ki riasztást az ország nagy részére a következő zivatarcellák miatt.

Meleg, napos, nyárias időnk lesz, ugyanakkor labilis légtömeg érkezik a Kárpát-medencébe, ami továbbra is kedvező lesz a záporoknak, zivataroknak. Az időjárás nem sokat fog változni a hétvége további részében, újabb zivatarcellák érkeznek fölénk, amik miatt már ki is adták az újabb riasztást a meteorológusok.

Szombat délután, kora este egy-egy cella a keleti határvidékre is besodródhat. A zivatarokat átmeneti viharos széllökés (~70-90 km/h), helyenként felhőszakadás (25-35 mm-t meghaladó csapadékösszeg, főként északnyugaton az ismétlődő cellákból ennél több is), illetve jégeső (~1-2 cm) kísérheti. Éjszaka a zivatarok számossága jelentősen csökken, de néhol (főként a Dunántúlon) továbbra is előfordulhat dörgés, villámlás.

Vasárnap ismételten zivatarok kialakulására kell számítani, várhatóan a mainál kisebb számban és kisebb területet érintve. Előfordulásukra legnagyobb valószínűség a Nyugat- és Közép-Dunántúlon, illetve az Északi-középhegység nyugati felében van. A cellákat intenzív csapadékhullás (10-20 mm), viharos széllökés (70-80 km/h) és jégeső (~1-2 cm) is kísérheti.

(Fotó: OMSZ)

Az országos időjárás-előrejelzés szerint szombat éjszaka csökken a felhőzet, a legtöbb helyen csak fátyolfelhők lesznek az égen. Ugyanakkor főleg a Nyugat-Dunántúlon több lehet a felhő, arrafelé további zápor, esetleg zivatar is előfordulhat az éjszaka során. A légmozgás többnyire gyenge vagy mérsékelt lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 10 és 15 fok között alakul. A hidegre hajlamos helyeken ennél hidegebb, míg a belvárosban, tópartokon melegebb is lehet.

Vasárnap a gomoly-, és fátyolfelhők mellett sok napsütés várható. Főleg a Tiszától nyugatra lesz erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, arrafelé, valamint az északi, északkeleti országrészben valószínű elszórtan zápor, zivatar. A keleties szél mérsékelt marad, zivatarok környezetében kísérhetik csak viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet nagyrészt 23 és 29 fok között alakul.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás