promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Már tudjuk, meddig tart a zivataros időjárás: ekkor jön a változás, de addig kemény napok lesznek
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Kiderült, meddig tart még ez a változékony, zivataros időjárás.

A következő napokban még biztosan marad ez a változékony, esős időjárás, most is úton van felénk egy vonalba rendeződött zivatarrendszer, ami délnyugat felől fog majd belépni az országba. A meteorológusok azt mondták, érdemes gyakrabban figyelnünk majd a veszélyjelzéseiket, ugyanis most is egészen péntekig ki van adva a riasztás.

Kedden a késő délutáni órákban délnyugat felől megérkezik ez a zivatarrendszer, és fokozatosan gyengülve halad tovább az ország belső területei felé északkeleti irányba. A késő esti órákban várhatóan a keleti, északkeleti országrészt is eléri. A zivatarokat viharos (általában 60-80 km/h) széllökés, felhőszakadás (ált. 15-30 mm, de a Dunántúl délnyugati felén, kétharmadán lokálisan akár 30-50 mm), apróbb szemű jég (<2 cm) kísérheti. A Dél-Dunántúlon heves zivatarok is előfordulhatnak (~2-4 cm jégátmérő, > 90 km/h széllökés). Az éjszaka második felére a zivatartevékenység az ország északkeleti felére tevődik át.

(Fotó: OMSZ)

Szerdán a nap első felében elsősorban az ország északkeleti harmadán fordulhat elő nem heves zivatar, emellett az Észak-Dunántúlon minimális eséllyel villámtevékenység társulhat egy-egy záporos góchoz. Délután az északkeleti, keleti harmadban ismétlődő jelleggel újabb zivatarok alakulhatnak ki, melyeket felhőszakadás (ált. 15-30 mm, lokálisan néhol >30 mm), apró szemű jég (< 2 cm) és szélerősödés kísérhet. Emellett délután kisebb számban a nyugati és déli határvidéken is előfordulhatnak zivatarok. A késő esti órákra a zivatarok lassan fokozatosan lecsengenek, jelentősen csökken a számosságuk.

(Fotó: OMSZ)

Az országos időjárás-előrejelzés szerint kedden éjszaka sok felhőre számíthatunk, de hajnalra a Dunántúl délnyugati felén csökken a felhőzet. A szélcsendes tájakon párássá válhat a levegő, foltokban köd képződhet. Este még a Dél-Dunántúlon is, majd egyre inkább az ország északkeleti felén várható zápor, zivatar. A délies szél fokozatosan mérséklődik, szélerősödés, viharos lökés zivatarok környékén lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul.

Szerdán a gomoly- és fátyolfelhők mellett általában többórás, de délelőtt az északkeleti harmadban és az Északnyugat-Dunántúlon még kevesebb napsütés várható. Délelőtt hazánk északi felén, délután már inkább az északkeleti, keleti harmadban és a nyugati, valamint déli határvidéken számíthatunk záporra, zivatarra. A délnyugatira, nyugatira forduló szél többfelé megélénkül, helyenként - főként zivatarok mentén - megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 28 fok között alakul, délkeleten lesz a melegebb idő.

A meteorológusok azt is mondták, meddig tart ez a változékony, zivataros időjárás: a héten egészen biztos ez marad, még hétvégén is, aztán a jövő héten már jöhet a változás.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás