promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nő a feszültség a meteorológusoknál, országos riasztást adtak ki, több hullámban ér el minket
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egészen szerdáig országos riasztás van érvényben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a hétfőre kiadott időjárás-jelentésében azt közölte, hogy egyre nő a feszültség, ami azt jelenti, hogy folyamatosan meleg, nedves légkör áramlik be a Kárpát-medencébe, ami megnöveli a heves zivatarok esélyét. Emiatt pedig országos riasztást adtak ki, ami egészen szerdáig van érvényben.

Hétfő délelőtt helyenként, déltől, estig többfelé fordulhatnak elő zivatarok az országban, valamivel nagyobb valószínűséggel a délutáni, esti órákban az Északi-középhegység térségében, a középső országrészben, illetve Észak-Alföld térségében. Helyenként intenzívebb zivatarok is kialakulhatnak jégeső (2 cm körüli vagy alatti átmérővel), viharos széllökés (60-90 km/h), illetve felhőszakadás (~25-30 mm, hegyvidéken elsősorban az Északi-középhegységben lokálisan > 30 mm) kíséretében. Estétől, késő estétől kevesebb helyen, de tovább folytatódik a zivatartevékenység. A déli, délutáni órákban egy-egy heves zivatarra (> 2 cm jégátmérő, > 90 km/h széllökés, > 30 mm lokális csapadék) is van esély a középső országrészben.

(Fotó: OMSZ)

Ha pedig az országos időjárási helyzetet nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy ezen a napon az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett többórás napsütés várható és többfelé kell záporok, zivatarok kialakulására számítani, melyeket felhőszakadás, jégeső is kísérhet. Heves zivatarok is előfordulhatnak. A déli, délkeleti irányú szél csak néhol élénkül meg, zivatarok környezetében azonban viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 29 fok között alakul. Késő estére általában 15 és 21 fok közé hűl le a levegő.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás