promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Robog felénk a hidegfront, itt számíthatunk kiadós esőre pénteken, az egész országra kiadták a riasztást
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Péntek reggel szinte mindenhol szükség lesz az esernyőkre.

Az elmúlt hetekben szinte mindenki azt várta, hogy mikor jelentenek be végre az előrejelzésekben némi csapadékot, amire óriási szükség van, hiszen országszerte egyre nagyobb problémát jelent az aszály.

Aki azt gondolná, hogy ez leginkább csak a mezőgazdaságban dolgozók számára okoz gondot, annak elég csak kinéznie a kertbe, vagy a környező zöldterületekre, ahol folyamatosan fakul a korábban szép zöld fű, a talajon pedig egyre csak nőnek a repedések. Aki ásót ragad, az is hasonlóan szomorú dolgokkal szembesül, a föld felső rétege – főleg a középső országrészben – már porzik, alaposan le kell ásni, ha nedves földet szeretnénk látni.

Most azonban végre úgy tűnik, hogy Magyarország jelentős része kiadósabb öntözést kap a természettől, péntek hajnaltól ugyanis délnyugat felől fokozatosan beborul az ég, esőt, záport, zivatart hozva magával. A csapadékrendszer északkelet felé vonul, ott a reggeli órákban számíthatunk esőre, zivatarra. A borús időnek hála enyhe lesz a hajnal, mindössze 9 és 14 fok közé esik vissza a hőmérséklet.

A délelőtti órákban délnyugaton már kisüthet a nap, főleg a középső országrészben és a Tiszántúlon azonban jelentősebb mennyiségű eső eshet, lokálisan akár több 10 milliméter is összejöhet. Északkelet felé haladva egyre nagyobb az esélye heves zivatarok kipattanására, a helyenként erős délkeleti, majd délnyugati szél ezeken a területeken viharossá fokozódhat.

A Dunántúlon azonban már délután többórás napsütésre számíthatunk, itt akár 25-26 fokig is felkúszhat a hőmérő higanyszála, míg északkeleten jócskán 20 fok alatt maradnak a maximumok. A csapadékzóna estére hagyja el az országot, éjjel a legtöbb helyen már csak kisebb záporok fordulhatnak elő.

Péntekre az egész országra kiadták a sárga, vagyis az elsőfokú riasztást zivatarra és felhőszakadásra, Pest, Fejér, valamint Bács-Kiskun vármegyére pedig a narancs, azaz a másodfokú riasztást is. Intenzív zivatarok közelében akár rövid idő alatt is 25-30 mm-t meghaladó csapadék zúdulhat le, jégeső is kísérheti a viharokat.

Forrás: Hungaromet

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás