promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megújult a 100 forintos érme: ebben más az új változat
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Forgalomba került az új 100 forintos érme, ezt kell tudni róla.

Az 1848-as forradalom követeléseit összefoglaló 12 pont kilencedik pontjában szerepelt a Nemzeti Bank létrehozásának igénye, ehhez képest csak 1924. április 26-án lépett hatályba a Magyar Nemzeti Bank létrehozásáról szóló törvény, aztán abban az évben június 24-én kezdte meg a munkáját az önálló magyar jegybank, aminek első elnöke Popovics Sándor volt. A nemzeti egység egyik legjelentősebb intézményévé váló önálló jegybank első évtizede alapjaiban határozta meg a következő időszakot, hiszen az olyan emberek, mint mondjuk Popovics Sándor stabilizálták a háborún átesett ország gazdaságát.

Idén 100 éve, hogy a Magyar Nemzeti Bank elkezdte működését, ebből az alkalomból pedig forgalomba került egy új 100 forintos pénzérme, emellett a valaha volt legnagyobb súlyú nemesfém érmeként 50 000 Ft névértékű ezüst emlékérmét és annak 3 000 Ft-os címletű színesfém változatát is.

Magával az emlékérmékkel most nem foglalkozunk, azt meg tudjátok csodálni a Magyar Nemzeti Bank oldalán, mi most csak arról az érméről akarunk beszámolni, ami bárkinek a kezébe kerülhet egy egyszerű vásárlás, tankolás, postai csekkfeladás során.

A jubileum alkalmából kibocsátott új 100 forintos érme névértékes oldalán semmiféle változás nem történt, ugyanaz van rajta, mint a jelenleg is forgalomban lévő 100-as érme címletoldalán. Viszont a tematikai oldalon a megszokott címerábrázolás helyett a középmezőben kissé excentrikusan elhelyezve a Magyar Nemzeti Bank logójának ábrázolása látható, amelyet a jegybank által 1924-ben kibocsátott részvény díszítőkeretéből vett - két oldalt a belső magon túlnyúló és az előlap külső szélén futó gyöngysort is megszakító - motívum-részlet vesz körül.

A tematikus oldal szélén, felső köriratban a "MAGYARORSZÁG", alsó köriratban pedig a "100 ÉVE A FÜGGETLEN, STABIL PÉNZÜGYI RENDSZER ŐRE" felirat olvasható, amely tartalmi egységet képez a logóábrázolással. Az alsó körirat fölött, bal oldalon a Magyar Nemzeti Bank alapításának évét jelölő "1924" felirat, jobb oldalon a "2024" verési évszám olvasható.

(Fotó: MNB)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás