promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kegyetlen ami felénk tart, 12 vármegyére adták ki a riasztást a meteorológusok - részletes időjárás-előrejelzés
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Mutatjuk, milyen időjárásra számíthatunk ma és a következő napokban.

Úgy tűnik véget ér a kellemes, tavaszias jó idő, ma délután ugyanis komoly zivatarok érik el az országot, így aki kültéri kikapcsolódást tervezett, jobb ha átszervezi az esti programot. A következő napokban e mellett jó néhány fokot csökkennek majd a maximumok, de most nézzük is részletesen, milyen időjárásra számíthatunk ma és a jövő hét elején.

A HungaroMet előrejelzése szerint ma délutántól kezdve a nyugati, északnyugati, valamint az északi tájak borultak maradnak, másutt a felhőzet felszakadozása után erőteljesebb gomolyfelhő-képződésre számíthatunk több-kevesebb napsütéssel.  A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország északnyugati felén 9 és 14, délkeleti felén 15 és 20 fok között valószínű. Késő este többnyire 6, 13 fokot mérhetünk.

Ugyanakkor van egy rossz hírünk is ugyanis ma a délutáni, kora esti óráktól egy érkező frontzóna hatására elsősorban a Dél-Dunántúlon, majd kisebb számban és eséllyel egyre északkeletebbre is - hozzávetőlegesen a Nagykanizsa, Budapest, Miskolc városok széles sávjában - a több hullámban előforduló záporok mellett zivatarok is kialakulhatnak. Zivatarokra nagyobb számban a Dunántúl déli felében van inkább esély, lokálisan intenzív csapadék (15-20 mm), esetleg néhol apró szemű jég kíséretében. Késő estétől, éjféltől egyre inkább kb. Pécs-Miskolc vonalában, majd reggelig a Dunától keletre valószínű néhol zivatar. A meteorológusok a várható zivatarok miatt az alább látható 12 vármegyére adtak ki elsőfokú riasztást:

Ehhez képest a következő hét első napján, hétfőn a vastagabb frontfelhőzet keletebbre helyeződik. Mögötte gomolyfelhő-képződésre számíthatunk több-kevesebb napsütéssel, de naposabb időszakok, tájak a Tiszántúlon is lesznek. Délelőtt szórványosan valószínű eső, zápor, a Tiszántúlon egy-egy zivatar. Délutántól csak néhol számíthatunk záporra, nagyobb eséllyel északkeleten, illetve délnyugaton. Az északnyugati, nyugati szél többfelé megélénkül, az Észak-Dunántúlon helyenként megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet pedig 9 és 15 fok között várható, tehát néhány fokos lehűlést tapasztalhatunk majd az elmúlt napokhoz képest.

Kedden pedig ennél is hidegebb lesz pár fokkal az előrejelzések szerint. A gomoly- és fátyolfelhők mellett általában többórás napsütés várható, de keleten egy összeáramlási vonal mentén több lesz a felhő, és főként ott záporok is előfordulhatnak. Az északnyugati, északi szél többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1 és 7 fok között alakul, de a szélvédett nyugati, valamint északkeleti tájakon -1 fokot is mérhetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 10 és 13 fok között várható.

Szerdán általában gomolyfelhős, napos időre számíthatunk, de északkeleten, keleten felhősebb idő valószínű, számottevő csapadék azonban ott sem lesz. Hajnalban pára-, ködfoltok képződhetnek. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de a Tiszántúlon megélénkülhet az északi szél. Hajnalban -5, +2, kora délután 7, 12 fok valószínű.

Ha még ennél is részletesebb előrejelzésre vágysz, nézd meg a HungaroMet videóját alább!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás