promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Óriási fordulat jön hazánk időjárásában, az okklúziós front hatásaira nem sokan számítottak - részletes időjárás-jelentés
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ilyen lesz az időjárás, erre kell számítani.

Ha valaki nem tudná kapásból, hogy mit jelent az okkúziós front, annak érdemes lehet felütnie a meteorológiai kisokost, ebből rögtön kiderül, hogy az okklúziós front két front összezáródásával jön létre, amikor a hidegfront utoléri a melegfrontot. A frontok cikloncentrumhoz közelebbi felén alakul ki és legtöbbször jelentõs csapadékot okoz. Mögötte általában hidegfrontszerû hidegbeáramlás kezdõdik.

Magyarországon azonban ennek ellenére az elmúlt napok szeles időjárása után sem kell csapadékra számítani, száraz, hűvös napokkal búcsúzik a január, és széllökések sem döntögetnek már akkora rekordokat, mint most a hét folyamán. Mondhatni pont az ellenkezője történik annak, mint amivel ilyenkor számolnak a meteorológusok, mivel az okklúziós front csak a keleti országrészt éri el, túlnyomórészt mindehol inkább az anticiklon peremén helyezkedünk el. Ez várhatóan így is marad, a hét közepén azonban érkezik a fordulat, több helyen eleredhet az eső.

Milyen időjárásra kell számítani a következő napokban?

Vasárnap az ország nagy részén napos vagy enyhén felhős idő várható, kivéve a keleti határ közelében, ahol néhány felhősebb terület is előfordulhat, de csapadékra nincs kilátás. A Dunántúlon és északkeleten az északnyugati szél több helyen élénk lesz, néhány erős lökéssel. A légmozgás estére mérséklődik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 9 fok között várható. Késő estére a levegő hőmérséklete -3 és +3 fok között lesz.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint az éjszaka első részében derült vagy enyhén felhős idő várható, azonban később egyre szélesebb területen várható vastag köd vagy rétegfelhők kialakulása. A keleti irányú szél gyengén fúj. Az éjszakai hőmérséklet legalacsonyabb pontja -8 és -2 fok között alakul.

Hétfő éjjel várhatóan pára, köd és rétegfelhőzet képződik, melyek napközben eloszlanak. A nap folyamán nagyrészt gyengén felhős, napos időre számíthatunk, csapadék nem valószínű. A Dunántúlon helyenként megerősödhet a délkeleti szél. A maximum hőmérséklet 3 és 9 fok között alakul.

Csapadékkal a hét első felében nem is kell számolni, a kedd és a szerda is száraznak ígérkezik, csütörtökön azonban már várható némi csapadék az északkeleti országrészben.

 

Az OMSZ legutóbbi térképes és videós előrejelzését megnézve ti is megtudhatjátok, hogyan alakul az időjárás hazánkban:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás