promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Meghökkentő térkép terjed, csak két magyar település nevét írták fel a meteorológusok, elképesztő a különbség a hőmérsékletben
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Bekövetkezett a télies fordulat, ám így is óriásiak a különbségek.

A meteorológusok már nagyon sokszor figyelmeztettek minket, hogy bizony nemsokára tényleg megérkezik az igazi tél, és jönnek a fagyos reggelek is. Az új hét kezdete pedig tényleg tartogatott meglepetéseket, mintha az időjárás tényleg úgy döntött volna, hogy komolyabb fordulat csak egy hétfőre eshet. Nagyon sok helyen az országban leesett a hó, sokan úgy ébredhettek, hogy kint, az ajtón túl fehér, havas táj fogadta őket.

Sok helyen még most is látni a havazás következményeit, bár a legtöbb helyen a hónak már csak hűlt helye van.

Közben az Időkép egy nagyon érdekes térképet mutatott az online térben, amelyen látszik, hogy mekkora különbségek vannak Magyarországon az egyes területek között. 10-12 fokkal is többet mérhetünk azokon a helyeken, ahol nem fúj a szél. Meglepő lehet, de a fagyos északi-északkeleti, de széltől védett tájakon a hőmérséklet +3-4 fokot is mérhetünk, miközben a szélcsatornákon jócskán fagy.

Nagyon érdekes hőmérsékleti különbségek alakultak tehát ki Magyarországon, ez a hőmérsékleti elrendeződés pedig a széllel magyarázható. Azokban a vármegyékben, ahol szélvédett területek alakultak ki, így Pest, Heves és Nógrád vármegyékben nagyon kellemes idő alakult ki, sok helyen pedig kisütött a nap is. Ám sok helyen Magyarországon, még a délutáni órákban is fagypont alatt maradt a hőmérséklet.

Így a szeles és széltől védett tájak között 10-12 fokos különbség is kialakulhat. Az Időkép két magyar település nevét írta fel egy térképre, amit közöltek.

A fagyos szél hiánya után Karácsondon 4,6 fokot mértek, míg Eplénynél -7,2 fokot ugyanakkor.

És hogy milyen idő jön holnap? A HungaroMet térképes előrejelzésében láthatjátok azt is, hogy hol jöhet havazás:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás