promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ebben nem lesz köszönet: felhőszakadás, jégeső és viharos szél csap le néhány óra múlva az országra
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Bár a maximum hőmérséklet 20 fok felett alakul, az esőt biztos, hogy nem ússzuk meg a mai napon.

A mai napon brutális hidegfront éri el hazánkat, ami nem kevesebb mint  90-100 km/h-s lökésekkel, jégesővel (1-3 cm), illetve rövid idő alatt lehulló nagy csapadékkal (10-20 mm) fog járni a legfrissebb időjárás előrejelzések szerint.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a mai napon délelőtt erősen felhős vagy borult idő valószínű, délután már szakadozottabb lehet a felhőzet. Többfelé kell számítani esőre, záporesőre, főleg az ország déli felében zivatarok is kialakulhatnak. A déli szelet többfelé élénk, helyenként erős lökések kísérhetik, zivatarban viharos lökések is lehetnek. Késő délelőttől egyre nagyobb területen fordul át északnyugatira, estére pedig fokozatosan mérséklődik a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet nagyrészt 17 és 24 fok között várható, de az északi és a nyugati határszélen kissé hűvösebb lesz. Késő estére 9 és 16 fok közé hűl le a levegő.

Ma délelőttől egy nyugat felől érkező hidegfront éri el hazánkat, így heves zivatarokra kell majs számítani. Előbb a Dunántúlon, majd fokozatosan keletebbre is. Főként a Dunántúl és az Alföld déli részén a zivatarokat 70-80 km/h-s széllökések kísérhetik, de itt egy-egy heves zivatar is előfordulhat 90-100 km/h-s lökésekkel, jégesővel (1-3 cm), illetve rövid idő alatt lehulló nagy csapadékkal (10-20 mm). Az ismétlődő záporos csapadékból a délnyugati területeken néhol 20-30 mm napi összeg is összegyűlhet. Késő estére várhatóan megszűnik a zivatartevékenység az országban.

 A heves zivatarok miatt az OMSZ összesen 14 vármegye adott ki citromsárga riasztást, és 5 vármegye narancssárgát.

Ha ez nem lenne elég, a legutóbbi időjárás-előrejelzésben olvasható az is, hogy péntekre egy viharciklon is elér minket. Ez a ciklon Európa nyugati részén, például Franciaország térségében orkán erejű, 150 km/h-s széllel fog tombolni, de a meteorológusok felhívták a figyelmet, hogy mire ideér Magyarországra, jelentősen szelídebbé válik; ettől függetlenül viszont számítani kell viharos széllökésekre - javarészt az ország nyugati, észak-nyugati részén.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás