promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Időjárás: figyelem, ma is támadhatnak a mammák – lecsapott a hidegfront!
Borítókép:  Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az ijesztő formájú mammatusok ma is lehűlést és jégestő hozhanak.

Ugyan tegnap az ország nagy részén még elértük, és örülhettünk a 30 fokos nyári melegnek, délutánra megérkezett a hétvégére megjósolt hidegfront előszobája. Délutánra komoly záporok és zivatarok pattantak ki a Dunától nyugatra, illetve a főváros felett. Budapestet konkrétan egy olyan mammatus jelenség nyelte el, mely egyrészt csodálatra kényszerítette a szemlélőket, másrészt bosszankodásra is, lévén jelentős mennyiségű jégeső is aláhullott. 

A mammatus jelenség ugyan alapvetően nem jelent kockázti tényezőt, mégis az egyik legjobb időjárárs-fényképezési témának számít. A kialakult gigantikus és kesz-kusza felhőzet ilyenkor roppant meghökkentő formációkat képes ölteni, mintegy apokaliptikus eseményt előrevetítve. Azonban ez korántsem szokott így lenni. Ugyanis a mammák nem feltétlenül a vihat előtt, gyakorta inkább utána mutatják meg csodálatra méltó arcukat. Így történt ez tegnap mind a főváros, mind az agglomeráció környékén is. Ahogy a szakirodalom említi, gyakori, hogy jégesőket követően alakulnak ki a mammatusok. Erre volt példa több kerületben, de még az egyre népszerűbb Biatorbágy területén is. 

Szerencsére időjárási szélsőségek nem várhatóak szombatra, csupán a hidegfrontra érzékenyek számolhatnak be kellemetlenségekről. Ez pedig fejfájás, görcs formájában jelentkezhet. Esőzés ma csak a kora délelőtti órákig várható hazánk nyugati és délnyugati vármegyéiben, a reggel 15 fokos minimum hőmérséklettel indult. Napközben a csúcs csak 26 Celscius körül várható, ezt pedig a feltámadó szélnek köszönhetően kicsit kevesebbnek is érezhetjük majd. Viharos időjárástól, számottevő csapadékmennyiségtől nem kell tartanunk. Holnapra pedig visszatér a nyári meleg, a jelek szerint káros UV-sugárzás lehetőségével. 

Az OMSZ legfrissebb prognózisa: 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás