promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Heti időjárás: ekkora felfordulást okozhat hazánkban a brit anticiklon – itt alakulhat ki vihar akár már kora este
Időjárás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy brit anticiklon peremén vagyunk, ami miatt azért kialakulhatnak a semmiből záporok illetve zivatarok.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint kontinensünk időjárását az a brit anticiklon határozza meg, amelynek már több napja a peremén helyezkedünk el. Az anticiklon középpontjához közeledve azért sok napsütés a jellemző. A peremen, vagyis a kontinens déli felén helyi jelleggel alakulhatnak ki záporok, illetve zivatarok.

Most a délutáni, valamint az esti órákban elsősorban az Alföld déli, keleti részén alakulhat ki kevés helyen vihar. Ezekhez rövid idő alatt 20-30 mm csapadék, jellemzően kisebb méretű jég, 50-70 km/h körüli széllökés társulhat. Hétfőn elszórtan lehet zivatarokra számítani, a maihoz hasonló kísérőjelenségekkel.

Azonban lássuk, hogyan alakul a hosszú hétvége további része. Jó hír, hogy holnapra is lehet kinti programokat szervezni. Pünkösdhétfőn sok napsütésre lehet számítani gomoly- és fátyolfelhőkkel. Elszórtan lehet zápor, zivatar, a legkevésbé az Északi-középhegységben várható csapadék. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak záporok, zivatarok környezetében erősödhet meg a szél. A csúcshőmérséklet 23 és 29 fok között alakul.

Kedden erőteljesebb gomolyfelhő-képződés és fátyolfelhőzet mellett általában többórás napsütésre kell számítani, de több helyen előfordulhat záporeső, zivatar. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik az északi, északkeleti szél. A hajnali 7-15 fokról 23 és 29 fok közé melegszik fel a levegő.

Szerdán a gomoly- és fátyolfelhők mellett általában sok napsütés várható, főleg az ország délkeleti felén fordulhat elő elszórtan zápor, zivatar. Az északi, északkeleti, majd keleti szél sokfelé megélénkül, zivatarban megerősödhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 15, a legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul.

Csütörtökön a gomoly- és fátyolfelhők mellett általában sok napsütés valószínű, elszórtan lehet zápor, zivatar. A légmozgás többnyire mérsékelt lesz, a minimum-hőmérséklet 8-15, a maximum 25 és 30 fok között valószínű.

Pénteken a gomoly- és fátyolfelhők mellett általában sok napsütés várható, szórványosan kialakulhatnak záporok, zivatarok. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csupán zivatarban lehet szélerősödés. Hajnalban 9-16, délután 25-30 fok valószínű.

Szombaton gomolyfelhős, napos időre van kilátás, helyenként kialakulhat záporeső, zivatar. Általában mérsékelt marad a légmozgás, hajnalban 9-16, a délutáni órákban 22-28 fok valószínű. Vasárnap gomolyfelhős, napos idő valószínű, helyenként záporral, zivatarral. Sokfelé megélénkül, néhol megerősödik az északi, északkeleti szél. A hajnali 5-14 fokról 22 és 27 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Az Időkép közben figyelmeztet az erős UV-B sugárzásra, szóval innentől erre is kell figyelnünk, ahogy egyre naposabb lesz az idő.

Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás