promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Időjárás: megismétlődik a 2010-es pusztítás Magyarországon? Egyhavi eső zúdul ránk a következő 24 órában
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Emlékeztek még, mi történt 13 évvel ezelőtt Magyarországon? Ugyanez ismétlődik meg a következő 24 órában?

Sokan talán még emlékeznek rá, milyen erős és hosszantartó vihar tombolt Magyarországon 2010. május 15. és 18. között, vagyis napra pontosan 13 évvel ezelőtt. Akkor is egy mediterrán ciklon okozott hatalmas pusztítást kis hazánkban, ami akkor a Zsófia nevet kapta.

Abban a bizonyos három napban a legerősebb széllökések több helyen is meghaladták a 120 km/h-s sebességet, de voltak olyan mérési pontok, ahol 130 km/h feletti széllökéseket is mértek. Az akkori vihar hatalmas mennyiségű csapadékhullással is járt, csak a Bakonyban és a Mecsek környékén a 72 óra alatt lehullott csapadék mennyisége több helyen meghaladta a 150 mm-t, illetve a Bakonyban 250 mm fölötti értéket is mértek, de a Bodrog és Hernád vízgyűjtőjében ugyancsak helyenként 100 mm-t is meghaladta a lehullott csapadék mennyisége.

Zsófia igen jelentős károkat okozott Magyarországon 13 évvel ezelőtt: a szél miatt fák dőltek ki és épületek rongálódtak meg, a hirtelen lehulló, nagy mennyiségű csapadék miatt pedig villámárvizek alakultak ki.

Most hasonló veszély leshet ránk, Minerva tart hazánk felé, és igen cudar időt hoz magával. A meteorológusok szerint a következő 24 órában bizonyos országrészeken egyhavi mennyiségű eső is lehullhat.

A hivatalos előrejelzés szerint kedden többnyire erősen felhős vagy borult időre számíthatunk napközben kisebb, estétől már nagyobb szakadozásokkal. A csapadék súlypontja a Dunántúl fölé helyeződik, az északnyugati, nyugati megyékben tartós, kiadós eső valószínű, de másutt is - legkisebb eséllyel északkeleten - várható eső, illetve intenzív csapadékkal kísért zivatar. Az északkeleti szelet élénk, helyenként erős lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 13 és 21 fok között változik, a tartósan csapadékos nyugaton lesz hűvösebb az idő.

A meteorológusok ugyanakkor jó hírrel is szolgáltak, ugyanis elmondták, mikor várható melegedés és tartós napsütés. Erről az alábbi videóban kaphattok tájékoztatást:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás