promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Heti időjárás: több vészjelzés is érvényben van, könyörtelen dolog forgatja fel Magyarországot, amire jobb felkészülni
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Időjárás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Sajnos elég kíméletlen ciklon tart Magyarország felé, ami zivatart, szelet, és rég nem látott csapadékmennyiséget hoz.

Nagyon jól tippeltek azok, akik azt mondták, hogy még lesz egy kis felfordulás márciusban az időjárásban, de hogy havazás is legyen, az már tényleg extrának számít. Persze nem kell pánikba esni, mivel az Időkép szerint Magyarországon csak az északi hegycsúcsainkon következhet ez be a beáramló hideg légtömeg hatására.

Több vészjelzés is érvényben van, és mindenképpen be kell tennünk az esernyőt is holnap a táskánkba, mivel rég nem látott csapadékmennyiséget kap Magyarország.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint már ma este megérkezik nyugat felől a csapadékzóna. Éjfélig főként a Dunántúlon, az éjszaka második felében a Duna-Tisza közén zivatarok is előfordulhatnak. A ciklon miatt hétfőn délnyugati határ mentén lehetnek viharok, és itt rossz esetben apróbb szemű jégre is számítani kell.

Hétfőn a szél is alaposan felforgatja az életünket, ami hétfőn késő délutántól erősödhet fel alaposan. Az OMSZ vészjelzésében arról is, hogy Magyarországon sok helyen számíthatunk 70-80 km/h-t meghaladó széllökésekre. A Dunántúl keleti felén, illetve Szabolcsban és a Zemplénben nem lesz túl rózsás a helyzet, mivel itt a legerősebb széllökések elérhetik, akár meg is haladhatják a 90 vagy akár a 100 km/h-t.

A ciklon okozta csapadékzóna miatt nagyobb területen 20 mm-t meghaladó, lokálisan akár ennél több - csapadék is hullhat. Ide kattintva érdemes követni az Időkép radartérképét, a videóból pedig megtudhatjátok mennyire esik vissza a hőmérséklet így hétfőn, de annyit elárulunk, hogy sokan le fognak döbbenni.

Kedden kicsit javul a helyzet, de még nem lélegezhetünk fel. A több órás napsütés mellett szórványosan előfordulhat zápor, havas eső zápor, hózápor. Az északnyugati szelet sokfelé kísérik erős, időnként viharos széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire mínusz 5 és plusz 2 fok között alakul, de a szélvédett részeken mínusz 6, mínusz 9 fokot is mérhetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 10 fok között valószínű. Tehát készüljünk fel, mivel visszatérnek az éjszakai fagyok Magyarországon.

Szerdán még ugyanúgy lehet csapadék, mivel közepesen, vagy erősen felhős lesz az ég. Többfelé megélénkül, helyenként megerősödik a nyugati, északnyugati szél. Hajnalra általában mínusz 7 és plusz 2 fok közé hűl le a levegő, de a szélvédett északkeleti vidékeken mínusz 8, mínusz 10 fokot is mérhetnek. Délután 8-14 fok várható, és Magyarországon északkeleten lesz hűvösebb, délnyugaton pedig enyhébb az idő.

Csütörtökön sem tudunk még elköszönni a borús hangulattól. Ekkor a nap második felében többfelé előfordulhat eső, zápor, néhol zivatar. A délnyugati, déli szél sokfelé megerősödhet Magyarországon. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában mínusz 3 és plusz 6 fok között alakul, északkeleten azonban mínusz 4, mínusz 7 fokig is lehűlhet a levegő. A csúcsérték 10 és 18 fok között várható.

Pénteken felhős és napos periódusok válthatják egymást, a nap második felétől pedig vastagodhat a felhőzet és egyre több helyen előfordulhat eső, zápor, néhol zivatar. Sokfelé megélénkül, időnként megerősödik a nyugati, később a déli szél. A hajnali 0 - plusz 9 fokról 10 és 20 fok közé emelkedik a hőmérséklet, északkeleten mérhetik az alacsonyabb, nyugaton és délen a magasabb értékeket Magyarországon.

Szombaton vigyázzunk a bolondozással, mivel érkezik április elseje. Ekkor nagyrészt közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, többfelé kell esőre, záporra számítani, néhol zivatar is kialakulhat. Az északnyugati, nyugati szelet élénk, helyenként erős lökések kísérik. Hajnalban 4-10, a délutáni órákban 11-19 fokot mutathatnak majd a hőmérők.

Vasárnap sajnos további felhőátvonulások várhatók Magyarországon, de olykor előbújhat a nap. Több helyen előfordulhat eső, zápor, néhol zivatar. Sokfelé megerősödik az északnyugati szél. Az éjszakai 0 - plusz 8 fokról 10 és 17 fok közé emelkedhet a hőmérséklet.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás