promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Időjárás: tényleg volt haleső Magyarországon, de ez nem a közeledő hidegfront műve
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Időjárás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Magyarország felé közelít egy hidegfront az időjárás előrejelzés szerint, de halesőre nem kell számítani.

Sokan kérdezhetik teljesen jogosan, hogy mi is ez a nagy haleső láz? Nos, az Időkép számolt be róla nem olyan rég az ABC News anyaga alapján, hogy egészen furcsa haleső hullott Lajamanu kis városkára, ami Ausztrália északi részén, a Tanami-sivatag szélén található. Ide kattintva meg is nézhetitek, milyen nagyságú halak potyogtak az égből.

Utánakerestünk az interneten, és bizony Magyarországon is volt már haleső, de alaposan vissza kell mennünk a múltba érte. Ez 1934-ban történt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében található Tarpa nagyközségében. Itt hihetetlen módon kurta baing elnevezésű halak szóródtak szét az esővel. Ez a faj Kőrös vizében él, tehát innen került el Tarpára, légvonalban 139 kilométernyi távolságban.

Mielőtt bárki csodára, boszorkányságra, Isteni csapásra gondolna, ennek van tudományos magyarázata. Ahogyan az Időkép is említi, ilyen furcsa jelenség akkor tud kialakulni, mikor egy tornádó, vagy egy nagyon erős feláramlással rendelkező légörvény felszippantja egy adott területen a vizet egy tóból, vagy folyóból, és vele együtt a halakat is. Attól függ, hogy a halak a csapadékmennyiséggel hol érnek talajt, hogy éppen a vihar melyik részen veszíti el az erejét.

Magyarországon beindult a tavasz, szóval egyáltalán nem kell halesőre számítani, sőt, nagyon csapadékra sem a következő napokban. Az Országosa Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint ma este sem nagyon lesznek felhők felettünk. Azért éjszakai még visszaesik a hőmérséklet, és általában -3 és +3 fokra kell számítani, de a hidegre hajlamos helyeken ennél hidegebb is lehet.

Vasárnap sem kell semmi extrára számítanunk Magyarországon az időjárás terén, így lehet kinti programokat szervezni. Napos, fátyolfelhős idő várható, de délutántól időszakosan vastagabb lehet a felhőzet, de eső nem lesz. A délies szelet helyenként élénk lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 13 és 18 fok között valószínű.

Ahogyan az Időkép térképén is láthatjuk, jövő hét közepére további melegedés érkezik. Hétfőn bár lecsap Magyarországra egy hidegfront, de nem fog nagy felfordulást okozni. Kicsivel több felhőre, helyenként záporokra készülhetünk, de napközben továbbra is 13-18 fok lehet, és hajnali fagy is egyre kevesebb helyen valószínű.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás